За 16 дни: Бутан ваксинира 93% от пълнолетните си граждани

  • 12 април 2021 11:30

  • 691
  • 1
За 16 дни: Бутан ваксинира 93% от пълнолетните си граждани
© Getty Images/Guliver (архив)

Бутан успя да ваксинира срещу коронавируса 93 процента от пълнолетните си граждани в рамките на 16 дни, предаде Асошиейтед прес. Ваксинационна кампания вече е напът да приключи, само 16 дни след началото си.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Малкото хималайско кралство, намиращо се между Индия и Китай, започна кампанията по ваксиниране срещу ковид на 27 март. Понастоящем срещу КОВИД-19 вече са ваксинирани 62 процента от 800 хилядното население на Бутан.

Бутан ваксинира с рекордно темпо жителите си срещу COVID-19

По процент на ваксинираните жители Бутан отстъпва единствено на Сейшелите, които вече ваксинираха 66 процента от населението си от около сто хиляди души.

Успехът на ваксинационната кампания се дължи не само на факта, че страната е с малобройно население, но и на действията на екипите от доброволци в рамките на програмата "Десуупс" /Пазители на мира/, както и на добре работещите методи за съхранение на ваксините.

Бутан получи през януари първите си 150 хиляди дози от ваксината на "Астра Зенека" от съседна Индия. Поставянето на дозите обаче започна през миналия месец, за да може да съвпадне с дати, които будистката астрология определя като благоприятни, отбелязва Асошиейтед прес.

Доктор Пандуп Тшеринг, секретар в бутанското здравно министерство, заяви, че дози от ваксината ще продължат да се предоставят на хора, които не са успели да се ваксинират по време на ваксинационната кампания, и че Бутан разполага с достатъчно дози, за да ваксинира цялото си население.

В Япония откриха нов щам на COVID, устойчив на ваксини

Бутан досега регистрира 910 случая на заразяване с коронавируса и един смъртен случай от КОВИД-19. Всички пристигащи в Бутан са задължени да се поставят под задължителна 21-дневна карантина. Всички училища и образователни институции в страната са отворени и работят при спазването на специални правила във връзка с КОВИД-19.

Бутан е последното будистко кралство в Хималаите, но в страната беше извършен преход от абсолютна монархия към конституционна монархия и демократично управление.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
691 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.12 | 11:46

1
Хехехех тия преизпълват плана във всичко :))) успешна петилетка приключена за нула време

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини