Поражение за управляващата партия в Южна Корея на местни избори

07 април 2021 21:25

Поражение за управляващата партия в Южна Корея на местни избори
© gettyimages
361 1

Партията на южнокорейския президент Мун Дже-ин е понесла съкрушително поражение на специални избори за ключови кметски места след серия от политически скандали и политически гафове, показват екзитполове, цитирани от БТА.

Десетки милиони южнокорейци гласуваха днес за ръководители на двата най-големи града в страната, столицата Сеул и пристанището Бусан.

Южна Корея с рекордна заболеваемост от коронавирус

Общо избирателите определиха титулярите на 21 поста в местната власт. Изборите се смятат за важен барометър за потенциални политически промени в прогресивната Демократична партия на президента Мун, в момент, когато следващите президентски избори остава по-малко от година. Те показаха, че одобрението към партията и президента е достигнало рекордно ниски равнища през последните месеци на фона на стремително растящите цени на жилищата, задълбочаване на неравенството, скандали за сексуални злоупотреби и влошаване на отношенията със Северна Корея.

В Сеул О Се-хон от опозиционната партия "Обединено бъдеще" е получил 59 на сто от гласовете на 8,4-те милиона гласоподаватели, показаха екзитполове на три големи медии. Кандидатът на демократите получи 37,7 на сто.

В Бусан кандидатът на партия "Обединено бъдеще" Пак Хюн-джун също води с 64 на сто. Председателят на "Обединено бъдеще" Ким Чон-ин заяви, че общественото недоволство е "изригнало". И двете важни кметски места бяха освободени, след като заемащите ги бяха замесени в секс скандали. Обвинения, че служители на държавната корпорация за недвижими имоти са опитали да използват служебна информация за лично обогатяване също разпали общественото недоволство.

Президентските избори са насрочени за 9 март 2022 г. и проучванията показват, че този скандал помага на консервативната опозиция, която дотогава беше отслабена след импийчмънта на президентката Пак Гън-хе през 2017 година.

Мая Йорданова
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Michellea22

2021.04.10 | 03:52

1
­­В­и­ж­­т­­­е­ ­м­­о­­я­­­т­а­­­ ­­­т­­и­й­­н­­ ­п­­­у­т­к­а­ ­­­-­­ ­­W­­W­W­­­.­­B­­G­1­7­­­.­C­­­L­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини