Петима души бяха убити в Мианма при стрелба на силите за сигурност срещу протестиращи

  • 07 април 2021 12:13

  • 208
  • 1
Петима души бяха убити в Мианма при стрелба на силите за сигурност срещу протестиращи
©

Мианманските сили за сигурност стреляха днес по протестиращи срещу преврата, убиха поне петима души и раниха няколко, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Според активисти над 580 човека са убити досега при размириците, избухнали след преврата в Мианма на 1 февруари. Оттогава не престават протестите и стачките, въпреки че армията използва смъртоносна сила за смазване на опозицията.

Противниците на хунтата в Мианма протестират с великденски яйца

По думите на местен жител силите за сигурност са открили огън по протестиращи в град Кале, настояващи за възстановяване на гражданското правителство на Аун Сан Су Чжи. Очевидци заявиха, че е имало жертви и многократна стрелба. Медиите "Мизима" и "Иравади" съобщиха за петима загинали и няколко ранени.

Активисти в Мианма се противопоставят на кървавото смазване на протестите и блокирането на интернет от хунтата. Но тъй като печатните медии са спрени, протестиращите търсят начин да предават своите послания чрез ежедневни новинарски бюлетини, които се споделят по електронен път и се разпечатват за разпространение сред обществеността.

Д-р Саса, който оглавява паралелно правителство, съставено от хора, участвали и в управлението на Су Чжи, каза вчера, че неговият правен съвет ще представи доказателства за военни жестокости пред различни органи на ООН за правата на човека.

Протестиращите в Мианма почитат с цветна стачка убитите 543 участници в протестите

Според Асоциацията за политическите затворници 581 човека, включително десетки деца, са убити от силите за сигурност в Мианма при размириците след преврата, а близо 3500 са били арестувани, от които 2750 все още са задържани, допълва БТА.

Novini.bg
208 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ericaa21

2021.04.10 | 03:52

1
­­В­­­и­­­ж­­­т­­­е­­ ­­м­­­о­­я­­т­­­а­­­ ­­т­и­й­­­н­­ ­­п­­у­­­т­­к­­­а­­­ ­-­ ­­W­­W­­W­­­.­­B­­G­­1­­­7­­­.­­C­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини