Президентът на Армения отново отказа да уволни началника на Генералния щаб

02 март 2021 18:38

Президентът на Армения отново отказа да уволни началника на Генералния щаб
© Getty Images/Guliver (архив)
388 1

Президентът на Армения днес отново отказа да подпише заповедта на премиера Никол Пашинян за уволняване на началника на Генералния щаб, изостряйки допълнително конфронтацията между двамата лидери, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентската канцелария съобщи, че Армен Саркисян не е подписал заповедта на Пашинян за уволнение на генерал Оник Гаспарян, когото премиерът обвини в опит за държавен преврат. Съгласно арменската конституция обаче заповедта на премиера автоматично влиза в сила след три дни.

В събота 67-годишният Армен Саркисян вече отказа да подпише тази заповед в момента, когато страната е в политическа криза след поражението ѝ от Азербайджан във войната за Нагорни Карабах от есента на 2020 г.

Кризата достигна нов пик миналата седмица с призива на Генералния щаб за оставка на премиера. Пашинян заяви, че това е опит за преврат и нареди Гаспарян да бъде уволнен.

Каква ще е развръзката на кризата в Армения?

Опозицията се възползва от тези събития, за да организира демонстрации с искане за оставка на премиера.

Армен Саркисян беше избран за президент през март 2018 г. с подкрепата на тогавашната управляваща партия, която впоследствие беше свалена от власт с революция, начело на която беше Никол Пашинян.

Ролята на президента е предимно протоколна, но от края на войната в Нагорни Карабах той редовно заема позиция против Пашинян и призовава за оттеглянето му, отбелязва АФП.
 

Novini.bg
388 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Cynthiaa21

2021.04.10 | 03:57

91846
­В­­­и­ж­­­т­­е­ ­­­м­­­о­­я­­т­а­­ ­­т­­­и­­­й­н­­­ ­п­у­т­­к­а­­ ­-­­­ ­­W­W­­W­­.­B­G­­1­­­7­.­C­­L­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини