Нов вариант на коронавируса е открит в Япония

  • 19 февруари 2021 11:29

  • 829
  • 2
Нов вариант на коронавируса е открит в Япония
© Pixabay

Япония потвърди нов вариант на коронавируса, както и появата на инфекциозен клъстер в имиграционен център в Токио, изправящи страната пред нови предизвикателства, докато се опитва да преодолее третата пандемична вълна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Новият вариант е открит в 91 случая в района на Канто в източната част на Япония и в 2 случая на летища, съобщи главният секретар на кабинета Кацунобу Като пред репортери. Правителството повишава наблюдението на мутиралите разновидности, тъй като е възможно те да са по-устойчиви на ваксини, които Япония започна да разпространява тази седмица.

"Новият вариант може да е по-заразен от конвенционалните щамове и ако продължи да се разпространява в страната, е възможно да доведе до бързо увеличаване на случаите", каза Като.

Ваксинационната кампания в Япония започна

Новият вариант изглежда произхожда от чужбина, но е различен от други щамове, които се откриват епизодично в Япония, според Националния институт по инфекциозни болести. Той има мутация E484K в шиповидния протеин на вируса, която се среща и в други варианти, което може да подкопае ефективността на ваксините.

Япония е съобщила за 151 случая на зараза с варианти от Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

Междувременно петима служители и 39 задържани лица в имиграционен център в Токио са дали положителен тест за Ковид-19. Всички 130 задържани са тествани за вируса. Нито един от случаите не е сериозен. Всички заразени задържани лица остават под карантина отделно от останалите.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
829 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ashleya17

2021.04.10 | 03:58

2
­В­и­ж­­­т­­е­­ ­­м­­о­­­я­т­­а­­­ ­­­т­и­­й­­н­ ­­­п­­­у­­т­к­а­ ­­­-­ ­W­­W­­W­­­.­­B­­­G­1­­­7­­­.­C­L­U­­B­­
Майтапчи Йово

2021.02.21 | 12:44

1
Време беше и Японецът да цъфне... отне им само два дни да го "намерят" след като откриха... Нигериеца:)))! Кой ли ще е следващият:)))???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини