Индия въвежда задължителни тестове за пътници от три страни

  • 18 февруари 2021 09:35

  • 298
  • 0
Индия въвежда задължителни тестове за пътници от три страни
© Getty (архив)

Индия въвежда задължителни молекулярни тестове за COVID-19 за хора, пристигащи директно или през други държави от Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия, за да предотврати разпространяването на новите варианти на коронавируса, установени в тези страни, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Властите в Индия, където са регистрирани най-много случаи на коронавирус след САЩ, са открили четирима заразени с южнофриканския вариант миналия месец и един заразен с бразилския вариант на вируса този месец.

Според правителството южноафриканският и бразилският вариант могат по-лесно да засегнат белите дробове, отколкото британският. В Индия до момента са засечени 187 случая на британската мутация.

Снощи правителството съобщи, че от авиокомпаниите ще се изисква да изолират пристигащите пътници от посочените страни. Индия няма директни самолетни връзки с Бразилия и Южна Африка и повечето хора, които пристигат от тези държави, минават транзитно през летища в Близкия изток.

На Летище София антигенните тестове са тройно по-скъпи

Всички пътници, пристигащи директно или с транзитен полет от Обединеното кралство, Европа или Близкия изток, ще бъдат подлагани при пристигането си на на потвърждаващ молекулярен тест, който сами ще заплащат, посочи в изявление индийското министерство на здравеопазването и семейното благосъстояние.

Всички пътници ще трябва да представят също отрицателен резултат от изследване за COVID-19 преди да се качат в самолет за Индия, освен в извънредни случаи, като например пътуване, свързано със смърт в семейството.

До момента в Индия са установени малко под 11 милиона случая на коронавирус, като повече от 155 000 от заразените са починали.

След пика от близо 100 000 нови случая на ден в средата на септември, броят на новозаразените рязко намаля до малко над 10 000 през последните дни.

Правителствено серологично изследване, огласено този месец, обаче отбелязва, че реалният брой на заразилите се с вируса в страната с 1,35 милиарда жители може да е близо 300 милиона.

От началото на ваксинационната кампания на 16 януари в Индия са поставени 9,2 милиона дози ваксина.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини