Недостиг на многодозови спринцовки пречи на японската кампания за ваксинация

  • 16 февруари 2021 12:10

  • 267
  • 2
Недостиг на многодозови спринцовки пречи на японската кампания за ваксинация
© getty images

В Япония се засилват опасенията, че след началото на кампанията за ваксинация утре може да се стигне до изхвърлянето на милиони дози от ваксината на Пфайзер, поради недостиг на многодозови спринцовки, които позволяват съдържанието на всеки флакон да се използва максимално, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Правителството отправи спешни искания, но производителите се затрудняват да увеличат производството достатъчно бързо, като създават нови затруднения за премиера Йошихиде Суга, който има слаба обществена подкрепа.

Япония започва ваксинацията въпреки недостиг на специални спринцовки

"Все още се опитваме да осигурим тези специални спринцовки", заяви главният секретар на правителството Кацунобу Като.

Япония, която има население от 126 милиона души, подписа миналия месец договор с Пфайзер за доставката на 144 милиона дози от ваксината на фирмата. Те са достатъчни за ваксинацията на 72 милиона души.

Според Пфайзер един флакон е достатъчен за шест дози, но за извличането им са необходими многодозови спринцовки. Със стандартните спринцовки, с които правителството се е запасило, подготвяйки се за ваксинацията, се извличат само пет дози, предаде БТА.

Миналата седмица Като не отговори директно на въпроси дали недостига на най-добрите спринцовки означава, че броят на дозите,които Япония може да постави, ще бъде съкратен. Днес обаче той призна, че без тях част от ваксината ще бъде пропиляна.

Както говорителка на японския клон на Пфайзер, така и представител на здравното министерство на страната отказаха да кажат дали договорът за доставка на 144 милиона дози се базира на шест дози от всеки флакон.

Япония възнамерява да удължи извънредното положение заради коронавируса до 7 март

Бързата ваксинация на японското население е водещ приоритет на правителството на Суга, което е решено да проведе Олимпийските игри в Токио това лято, след отлагането им с една година през 2020-а, отбелязва Ройтерс.

Корпорацията "Нипро", която има завод в Тайланд с производствен капацитет до 500 000 многодозови спринцовки месечно, заяви, че планира да увеличи производството им до няколко милиона. За постигането на тази цел обаче ще бъдат необходими четири до пет месеца, заяви говорителка.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
267 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Betha16

2021.04.10 | 03:59

2
­В­и­ж­­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­т­­­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­н­ ­­­п­у­­­т­­­к­­­а­­­ ­­-­­­ ­­W­­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­1­­7­­­.­­­C­L­U­­­B­
Дедо Пене

2021.02.16 | 13:45

1
ДА ИМ ГИ ДОСТАВИ НАШ БОЧКО, ТОЙ ПО ОБЕЩАНИЯТА Е ВЕЛИК!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини