Парламентарните избори в Армения засилиха позициите на президента

  • 07 май 2012 15:33

  • 798
  • 0
Парламентарните избори в Армения засилиха позициите на президента
©

Парламентарните избори в Армения засилиха ролята на проруската Републиканска партия на президента Серж Саркисян като доминираща сила в страната, предаде ДПА.

По първоначални данни Републиканската партия печели 44 процента от местата в парламента. Ако този резултат бъде потвърден, това означава, че партията увеличава присъствието си в събранието с 10 процента в сравнение с предишните избори през 2007 г. Въпреки това най-голям напредък отбелязва партията "Процъфтяваща Армения" на бизнесмена Гагик Царукян, която вероятно ще стане втората по големина партия в страната, след като удвои подкрепата си до 30 процента от гласовете. Двете партии често са действали като партньори, а Царукян, смятан за един от най-богатите бизнесмени в Армения, като цяло подкрепя управлението на Саркисян. Международни наблюдатели похвалиха Армения за мирните парламентарни избори, но разкритикуваха нарушенията на правилата за предизборна кампания и намесата на политически партии във вота, предаде Ройтерс.
"Армения заслужава признание за избирателната си реформа и за откритата и мирна кампания", каза Франсоа-Ксавие дьо Донеа, оглавяващ мисията от наблюдатели на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Въпреки това той добави, че някои от участниците в изборната надпревара твърде често са нарушавали закона, а в много случаи избирателните комисии не са успявали да го приложат.

Последвайте канала на

БТА
798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини