14 загинали след срутване на ледника в Индия, 170 се издирват

08 февруари 2021 10:08

© Getty Images/Guliver (архив)
637 1

Най-малко 14 души са загинали, а най-малко 170 се водят за изчезнали при рухването на част от хималайски ледник в Северна Индия, предаде Франс прес. Отломките от ледника паднаха в река и предизвикаха рязко покачване на водното равнище. Инцидентът стана вчера в индийския щат Утаркханд.

Вчера са били спасени 12 души, блокирани в тунел от свличането на ледника. Между 25 и 30 души са блокирани в друг тунел и спасителни екипи се опитват да стигнат до тях. В щата са мобилизирани стотици военни паравоенни, подпомагани от хеликоптери и самолети.

Срутването на ледник в Индия може да е отнело живота на до 150 души

Огромната водна маса в резултат на частичното рухване на ледника опустоши долината на река Даулиганга и унищожи всичко по пътя си, наводни водноелектрически комплекс, отнесе пътища и мостове, според кадри на изплашени жители на района. Река Даулиганга в даден момент се среща с река Алакнанда, която е един от двата основни притока на река Ганг.

Десетки работници в две електроцентрали, разположени на язовирната стена Ришиганга, се водят за изчезнали, както и жители на района, за които се смята, че са били отнесени от придошлите води на Даулиганга, докато са пасли добитъка си в околностите.

Най-малко 39 загинали при срутването на сграда в Индия

Властите изпразниха два язовира, за да попречат на драстичното увеличение на нивото на самата Ганг в градовете Ришикеш и Харидвар. На жителите на двата града бе забранено да се приближават до бреговете на реката. Жители на села в околностите на реката Даулиганга пък бяха евакуирани още вчера.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази готовността на организацията да помогне на Индия за справяне с последиците от бедствието.

В щата Утаркханд има 14 ледника в националния парк Нанда Деви. Те са обект на научни изследвания заради климатичните промени и обезлесяването, които увеличават рисковете от скъсване на ледникови стени. Стопяването на една четвърт от хималайския лед, наблюдавано през четирите последни десетилетия, се приписва на покачването на температурите.

Радина Лазарова
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Carriea16

2021.04.10 | 04:00

1
­В­и­ж­т­­­е­ ­м­­­о­я­­­т­а­­­ ­­­т­и­й­­­н­­ ­­п­­­у­­т­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­W­­­W­W­­.­B­G­1­­­7­.­­C­L­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини