Китай заяви, че е прогонил американски боен кораб от Южнокитайско море

05 февруари 2021 19:32

Китай заяви, че е прогонил американски боен кораб от Южнокитайско море
© gettyimages
1080 0

Китайският флот днес нареди на американски боен кораб да напусне оспорвана зона в Южнокитайско море, заявиха китайските власти, цитирани от БТА.

Това е първи подобен инцидент от встъпването в длъжност на новия американски президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, отбелязва агенцията. Пекин претендира за почти всички острови в Южнокитайско море и редовно се оплаква от американски операции в този район, станал арена на борба за влияние с Вашингтон.

Китайската световна хегемония ще остане мираж

Няколко съседни страни като Филипините, Малайзия, Бруней, Индонезия, Сингапур и Виетнам оспорват също определени китайски претенции в тази зона, която е ключов маршрут за световната морска търговия.

Американският разрушител "Джон Маккейн" е "навлязъл без разрешение в териториалните води на островите Сиша", заяви китайската армия, имайки предвид Параселските острови - малък архипелаг коралови острови в Южнокитайско море.

"Военноморските и военновъздушните сили следиха отблизо ситуацията и наредиха (на американския кораб) да напусне района", се посочва в кратко комюнике на армията, в което се критикуват действията на САЩ като "сериозно нарушение на суверенитета на Китай" и "представляващи посегателство върху регионалния мир".

Китай разглежда чуждестранното корабоплаване в тези води като посегателство срещу неговия суверенитет, докато САЩ и други страни смятат, че тази зона принадлежи към международни води и следователно е отворена за всички.

Мая Йорданова
1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини