Пакистанските власти призоваха съда да преразгледа решението си да освободи ислямист, осъден за убийството на американски журналист

29 януари 2021 21:48

Пакистанските власти призоваха съда да преразгледа решението си да освободи ислямист, осъден за убийството на американски журналист
© gettyimages
663 3

Пакистанските власти призоваха днес Върховния съд да преразгледа решението си да освободи ислямист, осъден за отвличането и обезглавяването на американския журналист Даниъл Пърл, съобщава БТА.

Агенцията отбелязва, че ден по-рано САЩ са изразили "дълбока загриженост" във връзка със случая. Миналата година съд в Синд замени смъртната присъда на Ахмед Омар Саид Шейх с доживотен затвор и оправда тримата му съучастници, като се аргументира с липса на доказателства.

АП: Засилва се заплахата от терористи с връзки на Запад

Пакистанското правителство и родителите на Пърл оспориха това решение и призоваха Върховния съд да го отмени и да възстанови смъртното наказание. Молбата им беше отхвърлена вчера. Тогава тричленен съдебен състав оправда родения във Великобритания Саид Шейх и още трима души, осъдени през 2002 г. по обвинение в отвличането и убийството на журналиста от в. "Уолстрийт джърнъл".

Съдът нареди четиримата да бъдат освободени незабавно, ако оставането им зад решетките не е необходимо във връзка с друг случай. Властите в южната пакистанска провинция Синд са внесли жалба срещу съдебното решение, съобщиха Файсал Сидики, адвокатът на семейството на убития журналист, и главният юрист на регионалното правителство Фаиз Шах.

"Подадохме три молби за преразглеждане", уточни Шах и обясни, че с тях се иска отмяна на оправдателната присъда и възстановяване на предишната смъртна присъда. "Вносителят, който е недоволен и огорчен от решението, подава молба за незабавно преразглеждане на наказателното производство, за да получи правото да обжалва" въз основа на правото и фактите, пише в жалбата.

След терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ 38-годишният Пърл разследвал ислямистки екстремисти в Карачи, където бил отвлечен през януари 2002 г. Седмици по-късно се появи видеозапис с обезглавяването му. Родителите на американския журналист казаха, че са шокирани от решението на пакистанския Върховен съд, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън го нарече "оскърбление към жертвите на тероризма навсякъде".

Талибаните с революционна фетва

Съединените щати са готови да съдят Шейх на своя територия, каза Блинкън. Днес държавният секретар на САЩ разговаря по телефона за случая с пакистанския министър на външните работи Шах Махмуд Куреши, предаде Франс прес. Двамата обсъдили какъв е най-добрият начин да бъде потърсена отговорност на Ахмед Омар Саид Шейх и тримата му съучастници, съобщи Държавният департамент. Блинкън изразил "безпокойството на САЩ" от "решението на пакистанския Върховен съд и потенциалното освобождаване на тези затворници".

Мая Йорданова
663 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
&&&

2021.02.17 | 06:52

150249
Отдавна трябваше да е изпратен при журналиста, който е убил !!!

2021.01.30 | 01:04

143127
убил американски журналист ? добре е направил , трябва да го освбодят и да му дадат награда.

2021.01.30 | 08:44

143265
явно тука списват всякви откачалки.

Добави коментар

Водещи новини