Хонконгското правителство наложи необявен локдаун в един от районите на града

26 януари 2021 19:39

Хонконгското правителство наложи необявен локдаун в един от районите на града
© Getty Images/Guliver (архив)
646 0

Хонконгското правителство наложи необявен локдаун в западнал район на града. Това стана само ден след като там приключи друго, 48-часово затваряне заради коронавируса, наложено, за да бъде изследвано населението, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22455

Хонконгската компания за радио и телевизия съобщи, че новият локдаун, наложен в административния район Яуматей, който е част от полуостров Коулун, е започнал от 19.00 ч. тази вечер и ще продължи до утре в 06.00 ч., за да могат хората да отидат на работа.

Вчера в този западнал район, където живеят значителен брой представители на малцинствени групи, приключи 48-часов локдаун, при който след направени над 7000 теста бяха открити 13 случая на коронавирус.

Правителството прикани населението в засегнатия район да съдейства, като се регистрира и се подложи на изследване за ковид и си остане у дома.

"Всеки, който наруши декларацията за ограничаващо тестване, извършва престъпление и подлежи на максимална глоба от 4-то ниво (25 000 хонконгски долара) и затвор до шест месеца", заяви то. Сумата е равна на 3224 щатски долара.

Правителството заяви, че работи за успокояване на страховете на хората в отцепения район, след като между 11 и 25 януари там бях установени 40 случая. То посочи, че живеещите в "закритата зона" са изложени на по-голям риск заради възрастта и състоянието на сградите, в които живеят.

Правителството допълни, че изследването на отпадните води е показало риск от зараза.

Властите се обърнаха и към работодателите на всички засегнати граждани, които не могат да напуснат района, да не им намаляват заплатите.

Властите на Хонконг наложиха изолация на квартал заради коронавируса

Преди главният администратор на Хонконг Кари Лам заяви, че ще бъдат направени още изследвания, след като изтекла в медиите информация за предишното затваряне е позволила на някои граждани да избегнат тестването, като са напуснали района.

Затова по думите ѝ ще бъде осигурена по-голяма ефективност на изследването на населението чрез налагане на локдаун без предупреждение.

Вчера обаче експерти заявиха, че при положение че предишното затваряне са открити толкова малко случаи, надали налагането на ново ще се отрази кой знае колко на разпространението на коронавируса.

Към днешния ден броят на заразените в Хонконг от началото на пандемията е 10 223, а починалите са 172. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22455

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
646 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини