Монголският премиер подаде оставка след протести заради скандал около коронавируса

22 януари 2021 06:22

Монголският премиер подаде оставка след протести заради скандал около коронавируса
© Pixabay
766 2

Монголският премиер Ухнаагийн Хурелсух подаде оставка след протести в столицата Улан Батор заради подхода за справяне на правителството с коронавирусната епидемия, съобщи Монголската национална телеграфна агенция (МОНЦАМЕ), цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20340

В мотивите за оставката си Хурелсух посочи, че "трябва да поеме отговорността върху себе си и да приеме общественото искане". Оставката му трябва да бъде одобрена от парламента.
Протестите избухнаха вчера заради нехуманно според някои монголци отношение към пациентка с ковид и новороденото й, съобщи МОНЦАМЕ.

Евролидери: Паспортът за ваксиниране да е медицински документ

На видеокадри се вижда как пациентката, която е още по нощница и пантофи, бива преместена заедно с бебето си в специализиран обект за карантиниране на монголския Национален център по заразни болести.

Протестите предизвикаха уволнението на висши здравни служители. Монголските вицепремиер и министър на здравеопазването също подадоха оставка.
Случилото се става на фона на растящо обществено недоволство от икономическата ситуация в Монголия и липса на възможности за заетост.

Монголия, която в началните етапи на пандемията си заслужи похвали от Световната здравна организация за справянето си със здравната криза, в последно време се бори с нов епидемичен взрив, предизвикан от заразен шофьор, влязъл от Русия, предаде БТА.
Досега сред около 3-милионното монголско население са отчетени 1584 инфекции, но нито един смъртен случай.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20340

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
766 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Боко

2021.01.22 | 14:17

133096
Боко : "Аз не бих си подал оставка за такава дреболия ! Това са лумпени. Народът ме обича."

2021.01.22 | 07:30

132711
А, в България днес е 198 ДЕН на ПРОТЕСТ, за всичко сторено от Баце и ОРТАЦИТЕ му, но ОСТАВКА НЯМА, НЯМА и НЯМА? И Мата Хари я НЯМА!? А, НАРОДА и него го НЯМА!?!?!?

Добави коментар