Гледай на живо

Евро 2020: Испания - Полша 1:0

Японският премиер: Ще продължим с подготовката за Олимпийските игри

18 януари 2021 10:30

Японският премиер: Ще продължим с подготовката за Олимпийските игри
© Getty Images/Guliver (архив)
145 0

Японският премиер Йошихиде Суга обеща да продължи подготовката за провеждането на Олимпийските игри в Токио това лято, въпреки засилващото се недоволство в обществото в момент, когато страната се бори с разпространението на пандемията, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24275

Миналата седмица министърът на реформите и администрацията Таро Коно заяви, че Игрите може да не се проведат според плановете.

Той стана първият член на кабинета, изразил съмнение в провеждането на събитието. По-рано медийни проучвания показаха, че според близо 80 на сто от японците Олимпийските игри, които вече бяха отложени с една година заради пандемията, трябва да бъдат отложени отново или отменени изцяло, предава БТА.

Коронавирусът оскъпи Олимпийските игри в Токио

"Ще продължим с подготовката, решени да създадем непробиваеми мерки за предпазване от заразяване и да проведем събитие, което може да даде надежда и смелост на света", заяви Суга в реч преди началото на парламентарно заседание.

Япония беше засегната по-слабо от пандемията от много други развити икономики, но неотдавнашното нарастване на броя на случаите я накара да затвори границите си за чужденци без постоянно жителство и да обяви извънредно положение в Токио и други големи градове. Подкрепата за премиера се срина и той е изложен на критики, че реакцията на неговото правителство за борба с пандемията е прекалено бавна и непоследователна.

Япония скри олимпийския огън до догодина

Днешното изявление на японския премиер повтаря обещанието на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, че Олимпийските игри в Токио ще бъдат "светлина в края на тунела" в борбата срещу коронавируса.

Япония обмисля да обяви на извънредно положение заради коронавируса

Организаторите са изправени пред значителни логистични проблеми, като ще трябва да вземат тежки решения как да посрещнат зрителите и спортистите и в същото време да вземат предпазни мерки срещу коронавируса. МОК очаква на церемонията по откриването да участват само 6000 спортисти, вместо първоначално обявените 11 000 от 200 страни, съобщава в. "Йомиури".

Церемонията ще бъде ограничена, като спортистите ще могат да пристигат в Олимпйското селище най-много 5 дни преди състезанията и ще трябва да си тръгнат до два дни след края на състезанията, в които участват.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24275

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
145 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини