Пожар унищожи стотици домове в лагер за бежанци рохинги в Бангладеш

  • 14 януари 2021 16:38

  • 344
  • 0
Пожар унищожи стотици домове в лагер за бежанци рохинги в Бангладеш
© Getty Images/Guliver (архив)

Голям пожар избухна рано тази сутрин в лагер за бежанци рохинги в южната част на Бангладеш. Според върховния комисариат на ООН за бежанците напълно или частично са изгорели около 550 домове, подслоняващи над 3500 души, както и 150 магазина.

Местен служител по въпросите на бежанците каза, че на огнеборците са били необходими два часа да овладеят пожара в лагера Наяпара в района Кокс базар.

Няма данни за сериозно пострадали хора. Причините за пожара засега са неизвестни. От комисариата на ООН казаха, че на останалите без покрив се предоставят материали за подслон, зимни дрехи, топла храна и медицински грижи. Видео показа как много от бежанците ровят из обгорелите останки на жилищата си, търсейки ценни вещи.

10 бебета загинаха при пожар в болница в Индия

Около 700 000 рохинги избягаха в лагерите в Кокс базар след август 2017 г., когато военните в съседна Мианма, където мнозинството от населението са будисти, започнаха репресии срещу малцинството на мюсюлманите рохинги заради нападение на бунтовници срещу армейска част. Много рохинги станаха жертви на изнасилвания, убийства и изгаряне на домовете им. Правозащитни групи и ООН окачествиха тези репресии като етническо прочистване, довело до бягството на стотици хиляди рохинги през границата в Бангладеш - страна с мюсюлманско население, отбелязва БТА.

Novini.bg
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини