Индонезия започва масова ваксинация на 13 януари, президентът ще бъде първият ваксиниран

  • 05 януари 2021 11:49

  • 172
  • 0
Индонезия започва масова ваксинация на 13 януари, президентът ще бъде първият ваксиниран
© Getty Images/Guliver (архив)

Индонезия започва национална масова ваксинация срещу COVID-19 на 13 януари, съобщи здравният министър Буди Гунади Садикин, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Програмата ще започне в Джакарта, а първата инжекция ще бъде поставена на президента Джоко Видодо, съобщи министърът, докато четвъртата по население страна в света се бори с най-тежката епидемия от коронавирус в Югоизточна Азия. Ваксинацията в други региони ще започне два дни по-късно.

По-рано правителството заяви, че 1,3 милиона работещи, изложени на коронавируса, ще бъдат сред първите, получили ваксините на китайската компания Синовак Биотек. Индонезия получи 3 милиона дози от ваксината на Синовак "Корона Вак".

След като бъдат ваксинирани здравните работници, регионалните губернатори ще получат ваксината, "за да вдъхнат доверие към нея в общността", заяви министърът.

Изявлението беше направено, преди индонезийската агенция по безопасността на храните и лекарствата да е дала спешно разрешение, позволяващо начало на ваксинациите. Агенцията не отговори на искането за коментар, но по-рано е заявявала, че се надява да даде разрешението, след като бъдат проучени данните от клиничните изпитания в Индонезия, Бразилия и Турция.

Синовак провежда проучвания в провинция Западна Ява с помощта на индонезийската фармацевтична фирма Био Фарма. Първоначални резултати показват, че ваксината е ефективна в 91,25 на сто от случаите. Изследователи в Бразилия заявиха, че тя е ефективна в над 50 на сто от случаите, но все още не са публикувани пълните резултати.

Украсиха коледно дърво в Индонезия с маски и дезинфектанти

Министърът вече е заявявал, че Индонезия трябва да ваксинира 181,5 милиона души или около 67 на сто от населението си, за да постигне "стаден имунитет".

Ваксината ще се поставя безплатно в целия архипелаг. Очаква се кампанията за ваксинация да отнеме 15 месеца. Био Фарма е изпратила над 760 000 дози от ваксините на 34 индонезийски провинции.

Освен това Джакарта си е осигурила над 329 милиона дози от ваксини срещу коронавируса, включително от Пфайзер/Бионтех и Астра Зенека, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини