Южнокорейската прокуратура поиска 9 години затвор за шефа на Samsung

  • 30 декември 2020 13:39

  • 1244
  • 1
Южнокорейската прокуратура поиска 9 години затвор за шефа на Samsung
© Getty images

След повторно разглеждане южнокорейските прокурори поискаха в сряда деветгодишна присъда за лишаване от свобода за наследника на Samsung Electronics и фактическия шефа на технологичния гигант Лий Джей-Йонг по обвинения в корупция, информира БНР.

Прокурорският екип заяви, че властта на компанията е толкова огромна, че "хората казват, че бизнесът в нашата държава е или Samsung, или не е Samsung", съобщава агенция Yonhap. Компанията "трябва да демонстрира твърда позиция срещу корупцията и да даде пример", добавиха южнокорейските прокурори.

Samsung и IBM обявиха 5G и хибридно облачно партньорство

Лий Джей Йонг беше признат за виновен за даване на подкуп на Чой Сун-Сил - съдружничка на бившата президентка на Южна Корея Пак Гън-хе - в опит да осигури правителствена подкрепа, след като наследи на поста своя баща, вече покойния председател на Samsung Лий Кун-хий.

След първоначалния процес Лий Джей-Йонг беше осъден на петгодишен затвор, но присъдата беше отменена през 2018 г. Върховният съд на страната отмени решението през август 2019 г., в резултат на което се стигна до ново разглеждане на делото.

В началото на есента на настоящата година пък Лий Джей Йонг, фактическият ръководител на Samsung, беше обвинен в Южна Корея в нарушаване на законите за капиталовия пазар и нарушение на професионалното доверието.

Последвайте канала на

Novini.bg
1244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ами

2020.12.30 | 14:21

1
Възмездие за измамите!

Добави коментар

Водещи новини