Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе се извини пред парламента

  • 25 декември 2020 14:03

  • 857
  • 1
Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе се извини пред парламента
© gettyimages (архив)

Бившият японски премиер Шиндзо Абе се извини пред парламента по повод на скандал, свързан с финансирането на събития, организирани за негови поддръжници, предаде АФП, като припомни, че прокуратурата реши да не повдига обвинения.

През септември 66-годишният Абе подаде оставка по здравословни причини, след като постави рекорд като най-дълго управлявалия премиер - близо 9 години. Той отрече да е знаел за проблеми с финансирането, но призна, че някои негови изказвания пред парламента са се оказали неверни. "Въпреки, че не го знаех, чувствам морална отговорност. Съжалявам искрено и се извинявам на моите колеги" от парламента, заяви Абе пред долната камара. "Оказва се, че съм дал обяснения, които са противоречали на фактите", призна той, като обеща да работи упорито, за да може да служи на народа, като спечели неговото доверие.

Япония има нов премиер

Според японските закони разходите за политически събития трябва да се декларират. Канцеларията на Абе не е направила това за вечерите, организирани на няколко пъти от подкрепяща го политическа група. Канцеларията му е похарчила над 8 милиона йени (63 000 евро) за тези събития за период от 5 години до 2019 г., според местни медии. Вчера бившият премиер вече проведе пресконференция, първата след оставката си, на която поднесе извинения, но заяви, че не е знаел за плащанията. Абе вече беше разпитан от прокурори, но те обявиха вчера, че той няма да бъде съден.

В Япония погнаха бивш министър за корупция

Опозиционни депутати отправиха критики срещу Абе и поискаха оставката му като член на парламента. Наследникът на Абе, сегашният премиер Йошихиде Суга, също се извини за изказвания по повод на тези плащания. Дълго време той беше дясна ръка на Абе, припомня БТА. Скандалът избухна в момент на спад в популярността на правителството на фона на третата вълна от коронавирус в страната. Абе, член на японската националистическа десница, остана на власт въпреки множество скандали по време на управлението си. Правителството му беше обвинявано, че на споменатите събития освен политически поддръжници, е канило дори член на японската мафия якудза.

Филип Епитропов
857 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.25 | 14:40

1
Кога ли ще дочакаме такова нещо от нашият диктатор?

Добави коментар

Водещи новини