Сингапур одобри използването на ваксината на "Пфайзър" срещу COVID-19

  • 14 декември 2020 18:48

  • 428
  • 0
Сингапур одобри използването на ваксината на "Пфайзър" срещу COVID-19
© Getty Images

Сингапур одобри използването на ваксината срещу коронавируса на "Пфайзър", а първата пратка от нея ще пристигне до края на месеца, заяви премиерът Ли Сян Лун, цитиран от Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33014

Ли посочи, че Сингапур, който е отделил над 1 милиард сингапурски долара (750 млн. щатски долара) за ваксини, не залага само на една ваксина, а на няколко и за целта са подписани няколко споразумения за предварително закупуване на подобни препарати с фирми производители, включително "Пфайзър" и германския й партньор "Бионтех", "Модерна" и китайската "Синовак".

"След като проучи научните данни и данните от клиничните изпитания, Агенцията по здравните науки одобри използването на ваксината "Пфайзър"/"Бионтех" за нуждите на борбата с пандемията", заяви Ли в телевизионно обръщение. "Очакваме през следващите месеци да пристигнат и други ваксини. Ако всичко върви по план, (до третото тримесечие на 2021 г.) ще има достатъчно ваксини за всички в Сингапур", каза той.

Ли заяви, че ваксинирането ще бъде доброволно и ще бъде безплатно за гражданите и постоянно пребиваващите в Сингапур. Премиерът каза, че той и някои по-възрастни министри от кабинета ще се ваксинират още в самото начало, за да покажат, че ваксините са безопасни.

С предимство ще са здравните работници и работещите на първа линия, а също възрастните хора и други уязвими категории, след което ще бъде ваксинирана и останалата част от населението, посочи Ли.

"Сега, когато ваксините са достъпни, можем да видим светлина в края на тунела", каза той. "Колкото повече от нас се ваксинират, толкова по-трудно ще бъде за вируса да се разпространява и в толкова по-голяма безопасност ще бъдем ние като общество", заяви Ли и добави, че това ще даде тласък на икономическото възстановяване на Сингапур.

Отделно от това сингапурският щаб по въпросите на ваксинирането срещу КОВИД-19 посочи, че ваксината на "Пфайзър" няма да се дава на бременни жени, имунокомпрометирани лица и лица под 16 години, докато не се получат повече данни.

Броят на новите случаи на коронавирус в Сингапур спадна на под 10 на ден. В града държава са регистрирани 58 320 случая на заразяване и 29 починали.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини