Китай още не е поздравил Байдън за победата на изборите

  • 09 ноември 2020 15:24

  • 1260
  • 2
Китай още не е поздравил Байдън за победата на изборите
© Getty Images/Guliver

Китай още не е поздравил Джо Байдън с победата на президентските избори в САЩ, тъй като окончателните резултати все още не са известни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Отбелязахме, че Байдън обяви, че е спечелил изборите", заяви говорител на китайското външно министерство. "Доколкото ни е известно, резултатът от изборите ще бъде определен съгласно законите и процедурите, които са в сила в САЩ", добави той.

Кандидатът на Демократическата партия обяви победата си преди два дни, но действащият президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския я оспорва. От събота Байдън получава поздравления, но и други страни освен Китай (например Русия, Мексико и Бразилия) още не са поздравили Джо Байдън.

След избирането на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския през ноември 2016 г. китайският президент Си Цзинпин отправи поздравленията си в деня след изборите.

Путин очаква официалните резултати от изборите в САЩ, за да поздрави новия президент

Пекин вероятно е облекчен от загубата на милиардера републиканец, но китайските власти може би се опасяват, че Байдън може да окаже по-голям натиск по отношение на правата на човека, отбелязва АФП.

В отговор на този въпрос китайският говорител заяви, че неговата страна е решена да защити "своите суверенитет, сигурност и развитие". "Надяваме се, че следващата американска администрация ще покаже желание за помирение".

Очаква се Байдън да запази твърда позиция спрямо Китай - той е наричал президента Си Цзинпин "бандит" и е обещавал да води кампания за "оказване на натиск, изолиране и наказване на Китай", но вероятно ще възприеме по-премерен и многостранен подход, коментира Ройтерс.

Последвайте канала на

Novini.bg
1260 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кико

2020.11.09 | 16:05

2
Защо да лицемерничат. Когато си икономично независим, пърдиш и на Партийно събрание!
deadox

2020.11.09 | 15:37

1
Дали защото сенилния педофил все още не е президент? Или защото има достатъчно доказателства за фалшифициране на изборите, за да започне разследване и нещата отиват на Върховния съд?

Добави коментар

Водещи новини