Япония и САЩ започнаха съвместните военни учения "Остър меч"

Япония и САЩ започнаха днес съвместни военни учения по въздух, вода и суша около японския архипелаг, в проява на сила срещу засилващата се военна активност на Китай в региона, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Маневрите "Keen Sword" (Остър меч), които се провеждат през две години, са първите след като Йошихиде Суга стана премиер на Япония миналия месец с обещанието да засили отбранителния потенциал на страната за възпиране на китайските претенции за японски острови в Южнокитайско море.

В ученията участват десетки бойни кораби, стотици летателни апарати и 46 хиляди войници, моряци и морски пехотинци от двете страни. Участват също най-големият японски боен кораб - 248-метровият хеликоптероносач "Кага" - и американският самолетоносач "Роналд Рейгън" с ескорта му от ескадрени миноносци.

Учение от типа PASSEX ще проведат екипажи от военноморските сили на България и САЩ

"Кага", който се завръща от патрулна мисия из Южнокитайско море и Индийския океан, ще бъде преоборудван догодина, за да приема изтребители "Ф-35" с технологията "стелт".

Ученията "Остър меч "ще продължат до 5 ноември, като за пръв път ще включват тренировки за кибернетична и електронна форма на война.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет