Бившият президент на Киргизстан обяви гладна стачка в ареста

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е обявил гладна стачка в знак на протест срещу задържането му в предварителен арест в столицата Бишкек, съобщи негов адвокат, цитиран от БТА.

Според адвоката Сергей Слесарев клиентът му е държан в подземие, където обикновено пребивават осъдени на разстрел. В килията няма отопление и канализация, а Атамбаев има проблеми с кръвното налягане, добави адвокатът.

Експрезидентът Алмазбек Атамбаев, излежаващ присъда за корупция, и няколко видни политици бяха освободени от следствени арести и затвори от демонстрантите по време на безредиците в средноазиатската република на 5 и 6 октомври след парламентарните избори, отменени впоследствие от ЦИК.

Президентът на Киргизстан: Не се държа за властта

На 9 октомври Атамбаев произнесе реч пред свои привърженици на митинг в Бишкек, в която отправи остри критики към бившия президент Сооронбай Жеенбеков и призова за нови избори. Последваха сблъсъци с участниците в контра митинг, подкрепящ друг киргизки политик. На следващия ден към Атамбаев бяха предявени обвинения за употреба на насилие срещу органите на реда, за убийство, опит за убийство, организиране на масови безредици, отвличане на заложници и няколко случая на корупция.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет