Тайландският премиер може да отмени извънредните мерки, но протестиращите искат повече

Тайландският премиер Прают Чан-оча обяви днес, че ще отмени извънредните мерки, които наложи миналата седмица, за да спре продължаващите три месеца протести, но това предизвика още по-големи демонстрации срещу правителството и монархията, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16013

В момент, когато бившият ръководител на хунтата направи телевизионно обръщение, десетки хиляди хора потеглиха на шествие към сградата на правителството и мнозина от тях казаха, че предложението му да отмени извънредните мерки не е достатъчно.

Кралят на Тайланд реабилитира официалната си компаньонка

Извънредните ограничения включват забрана на политическите събирания с повече от 5 души и на публикуването на информация, която би застрашила сигурността.

"Ще направя първата стъпка за деескалация на ситуацията. В момента подготвям отмяната на извънредното положение в Банкок и ще го направя незабавно, ако няма инциденти, свързани с насилие", каза Прают в обръщение към нацията.

Сега трябва да направим крачка назад от опасния път, който лесно може да ни доведе до хоас, добави той и подчерта, че дебатът трябва да се пренесе в парламента, където неговите привърженици имат мнозинство. Демонстрантите останаха скептични.

"Прают трябва първо да подаде оставка и това е най-лесното нещо", заяви лидерът на протеста Татеп Руангпрапайкитсери пред Ройтерс.

Той каза, че исканията за изменения на конституцията и реформи на монархията, могат чак тогава да бъдат придвижени през парламента. Протестите се превърнаха в най-голямото предизвикателство за тайландския политически елит от години и предизвикаха най-откритата съпротива срещу монархията от десетилетия, въпреки законите, предвиждащи до 15 години затвор за обида на кралските особи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16013

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет