Китай отрича да е заплашвал с арест американски учени

  • 19 октомври 2020 15:10

  • 285
  • 0
Китай отрича да е заплашвал с арест американски учени
© Getty Images/Guliver

Китай отрече днес медийни съобщения, че заплашвал да арестува намиращи се в Китай американски учени като ответна мярка за арестуването на китайски изследователи, работещи в САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Спазващи законите чужденци няма за какво да се страхуват в Китай относно своята безопасност, каза говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян. Така той отговори на съобщение на американския вестник "Уолстрийт джърнал", който писа, че китайски официални лица са предупредили САЩ за предстоящо задържане на американски учени в Китай.

Неназовани източници казали за вестника, че китайски официални представители са предупредили "по много канали" правителството на САЩ за възможно арестуване на американски учени. Заплахата била отправена като ответна мярка на арестуването в САЩ по-рано тази година на петима китайски учени по подозрение, че са скрили връзките си с китайската армия. Арестът им последва затварянето на китайското консулство в Хюстън през юли, на което Пекин отвърна със затваряне на американското консулство в Чънду.

Китайският лидер: Гответе се за война!

Китай през последните години е задържал канадски, шведски и австралийски граждани по обвинения, които техните правителства наричат "скалъпени". Миналия месец Държавният департамент на САЩ посъветва американските граждани да избягват пътувания в Китай, като една от изтъкнатите причини бе заплахата от съдебен арест.
Говорителят на министерството Чжао Лицзян каза в изявлението си, че САЩ наблюдават, тормозят и арестуват китайски студенти, обучаващи се в Америка, и нарече тези действия на властите там "политическо преследване". "Това не е нормално и руши имиджа на САЩ. Това е маккартизъм", каза говорителят.

Последвайте канала на

Novini.bg
285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини