В Бангладеш въведоха смъртно наказание за изнасилвачи след масови протести

  • 12 октомври 2020 15:41

  • 543
  • 2
В Бангладеш въведоха смъртно наказание за изнасилвачи след масови протести
© Getty Images

Правителството в Бангладеш реши днес в страната да бъде въведено смъртно наказание като крайна мярка по обвинение в изнасилване, предадоха БТА и Ройтерс.

По думите на министъра на правосъдието законовата промяна ще влезе в сила утре със съгласието на президента, тъй като в момента парламентът не заседава.

В цялата страна от дни има протести заради поредицата гангстерски изнасилвания и сексуални посегателства. По данни на правозащитници от януари до септември в Бангладеш са били регистрирани близо хиляда сексуални престъпления, като една пета от тях са извършени от банди. Според правозащитните организации това се дължи на практиката на безнаказаност и протекции за извършителите по политически причини.

"Без милост за изнасилвачите", скандират демонстрантите в столицата Дака и други населени места, сред които стотици жени и студенти. Мнозина носят транспаранти с послания за спиране на "културата на изнасилване".

Експерти обаче твърдят, че въвеждането на по-строги наказания няма да са достатъчни за решаването на проблема и че властите трябва незабавно да вземат мерки срещу системните несъвършенства в съдебните процеси за изнасилване и крайно леките присъди за извършителите.

Освен това много изнасилени жени не са оплакват от страх да не бъдат дамгосани. Проучване на ООН от 2013 г. в Бангладеш установява, че сред мъжете, признали извършване на изнасилване, 88 на сто от жителите на села и 95 на сто от жителите на градове казват, че не са понесли правни последици, отбелязва Ройтерс.

Novini.bg
543 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Allahu akbar

2020.10.13 | 10:52

2
Ciganite na sapun vsi4ki do edin dano umrat allah akbar
а

2020.10.12 | 20:08

1
а тука евроатлантическите нпо-та като бхк ги защитава изнасилчави и убийци. любимците са им от индийкси произход.

Добави коментар

Водещи новини