Иран и ЕС предупредиха за опасност от регионален конфликт в Южен Кавказ

  • 07 октомври 2020 17:53

  • 800
  • 0
Иран и ЕС предупредиха за опасност от регионален конфликт в Южен Кавказ
© Уикипедия

Иранският президент Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август и ЕС предупредиха за опасност от избухване на регионален конфликт в Южен Кавказ в контекста на ожесточените боеве в спорния регион Нагорни Карабах, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Трябва ужасно много да внимаваме този конфликт да не прерасне в регионална война, защото от това със сигурност никой няма да има полза", каза Рохани пред иранската държавна телевизия. По думите му той е предал това послание "ясно и точно" на азербайджанския президент и арменския премиер. Рохани предложи Техеран да бъде посредник.

Конфликтът в Нагорни Карабах изправя Иран пред политическа дилема, защото е в приятелски отношения и с двете страни. В Иран живеят милиони ирански азери и над 150 000 арменци.

Макар и Техеран да признава териториалните претенции на Азербайджан към Нагорни Карабах, Ислямската република има по-добри политически отношения с Армения, отбелязва ДПА.

В друго свое изявление от днес, на заседание на иранското правителство, президентът Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август от своя страна отново предупреди за риска от регионална война и осъди падането на снаряди от конфликта на иранска земя, предаде Ройтерс.

По думите му е "напълно недопустимо" каквито и да било минохвъргачни снаряди и ракети да падат на иранска земя. Той каза това след съобщения в ирански медии, че заблудени снаряди от боевете в нагорнокарабхския анклав са паднали в села край северозападната граница на Иран, при което е било ранено дете и са били причинени материални щети по сгради.

Илхам Алиев: Конфликтът в Нагорни Карабах не трябва да излиза отвъд пределите на Армения и Азербайджан

Същевременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел също изтъкна риска от регионален конфликт.

Регионалните играчи могат да бъдат въвлечени в конфликт чрез растящо равнище на дезинформацията, предупреди той.

"Единственото решение е връщането на масата за преговори", каза днес Борел в Европарламента в Брюксел. "Но тази маса за преговори е на разположение от 30 години без какъвто и да било напредък", добави той. "Войната не е алтернатива", заяви Борел.

Последвайте канала на

Novini.bg
800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини