Южнокорейският президент се извини заради инцидента със застреляния от севернокорейски войници южнокореец

28 септември 2020 18:11

 Южнокорейският президент се извини заради инцидента със застреляния от севернокорейски войници южнокореец
© Getty Images/Guliver
715 0

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин днес за пръв път се извини за убийството на свой сънародник, застрелян миналата седмица от севернокорейски войници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мун каза, че неговото правителство не е успяло да изпълни задължението си да защити южнокорейски гражданин.

Случаят предизвика гняв и критики, че Сеул очевидно е пропилял часове и не е спасил южнокорейски служител, убит във вторник.

Макар че севернокорейският лидер Ким Чен-ун се извини за инцидента - рядък жест от негова страна, Пхенян до голяма степен хвърли вината върху убития мъж, като заяви, че той е отказал да отговори на въпроси и се опитал да избяга, преди севернокорейските войници да стрелят по него.

Ким Чен-ун се извини за застрелян южнокореец

Вчера Северът обвини Юга, че е изпратил морски съдове отвъд спорната им западна морска граница, за да търси тленните останки на мъжа, и предупреди, че предполагаемото навлизане на нейна територия може да засили напрежението.

Южнокорейската армия и бреговата охрана твърдят, че са провели издирване само в териториални води на страната.

Северна Корея предупреди южнокорейския флот да спре да навлиза в нейни териториални води

На съвещание с висши сътрудници президентът Мун поднесе "дълбоки съболезнования" на опечаленото семейство и се извини на обществеността за "шока и яростта", които е преживяла, като каза, че правителството "без никакви оправдания" носи отговорност за защита на сигурността на гражданите.

Извинението на Ким показва, че той няма никакво желание заради инцидента да бъдат прекъснати двустранните отношения, отбеляза южнокорейският президент. Той призова Севера да поднови диалога и да възстанови военните канали за връзка, които прекъсна през юни.

Сеул предложи също съвместно разследване на стрелбата.

Novini.bg
715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини