Турция иска да започне масова ваксинация срещу Ковид-19 още през ноември

Турция може да започне масова ваксинация срещу COVID-19 още през ноември, съобщава турският печат.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13935

След като в сряда в Турция бе приложена първата ваксина срещу коронавируса, препарат на китайската фирма Sinovac, страната си поставя за цел да започне масова ваксинация още през ноември, информира в. "Йени шафак". Китайската ваксина се прилага на медици доброволци в Турция в рамките на третата фаза от изпитанията на препарата. Освен за тази ваксина Турция е дала разрешение и за дейностите по разработване на коронавирусна ваксина на американския концерн Pfizer, като се проучват също и данните за руската ваксина, отбелязва вестникът.

Плановете на страната са масова ваксинация да започне още през ноември, а през декември да бъдат обхванати по-широки обществени сегменти, обясни БТА.

Междувременно Турция продължава с усилията за създаване на собствена ваксина срещу COVID-19, отбелязва в. "Тюркийе". Турската ваксина се очаква да бъде достъпна в началото на 2021 г.

Вестникът отбелязва, че в световен мащаб се работи по общо 180 ваксини, като 35 от тях вече се прилагат върху хора, а девет са на финалния етап от разработването им.

"Турция участва в конкуренцията с 13 проекта", посочва "Тюркийе". Един от тези проекти е на етап изпитания върху хора, допълва изданието.

По проектите за създаване на турска ваксина в сътрудничество работят 49 турски компании с одобрението на Турския съвет за научни и технически изследвания /ТЮБИТАК/. Междувременно турските учени разработват и десет медикамента за лечение на COVID-19, отбелязва още "Тюркийе".

До десет дни се очаква турската ваксина да бъде приложена на 1300 здравни работници, които доброволно ще участват в изпитанията. На втория етап ще бъдат ваксинирани 13 хиляди доброволци на възраст между 18 и 60 години. Групата ще бъде проверена за реакции на 28-ия и 42-ия ден.

"Целта е да влезем в новата година с ваксина, а в най-лошия случай да пуснем на пазара турската ваксина срещу COVID-19 до април 2021 г.", пише вестникът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13935

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.09.18 | 20:33
  ima za vsicki po 50e parceto , haide na rahat lokuma
 2. 2020.09.18 | 10:37
  Ваксинацията при нас в анадола ще е ана*лна. Казаха, че така ще е най-безболезнено.
 3. 2020.09.18 | 09:32
  Къде е БАН, какво правят?
  1. 2020.09.18 | 10:11
   Ами БАн, правят това, което правят най-добре, нищо!!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет