Талибани извършили нападение в североизточната афганистанска провинция Панджшер за пръв път от 19 г.

  • 08 септември 2020 17:37

  • 748
  • 2
Талибани извършили нападение в североизточната афганистанска провинция Панджшер за пръв път от 19 г.
© Getty Images/Guliver (архив)

Група въоръжени талибани са извършили нападение в североизточната афганистанска провинция Панджшер, което се случва за пръв път от 19 години, съобщиха днес местните власти, предаде ДПА.

Панджшер е родно място на покойния Ахмад Шах Масуд, в миналото лидер на съпротивата срещу талибаните, и досега бе смятана за една от най-безопасните провинции в Афганистан. Масуд бе убит в бомбен атентат, подбуден от талибани и Ал Кайда, на 9 септември 2001 г., тоест два дни преди атаките с отвлечените самолети срещу Ню Йорк и Вашингтон.

Докато привърженици на Масуд се бяха събрали в Кабул, за да почетат паметта му, талибани са нападнали окръг Абшар на провинция Панджшер. Източници от местните власти казаха, че нападателите вероятно са дошли от съседните провинции Нуристан и Лагман. Те са взели за заложници 20 селяни, които впоследствие са били освободени. Нападателите, на брой повече от 12, са били обкръжени от местни жители и правителствени сили и принудени да се предадат, съобщи полицията. В свое изявление талибаните казаха, че по време на акцията са завзели един контролен пункт и са пленили седмина правителствени войници.

От общо 34-те провинции на Афганистан талибаните контролират или оспорват части от 32 от тях, вкл. столицата Кабул. Те нямат контрол върху нито една част от провинциите Бамиан и Панджшер, посочи ДПА.

Талибани пристигнаха в Катар

Главният преговарящ на талибаните Мавлави Абдул Хаким Хакани се е срещнал вчера в Доха с външния министър на Катар Мохамед бен Абдел Рахман ат Тани и специалния пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад. Това съобщи днес телевизия "Толо нюз", като се позова на талибански говорител, предаде ТАСС.

По думите на говорителя на срещата са били обсъдени теми като освобождаването на всички затворници и пленници, което да спомогне за започването на преговори с правителството.

По-рано вчера от президентството в Кабул потвърдиха готовността си за преговори с талибаните и че "техническите пречки пред преговорите са отстранени". Тези преговори са част от мирното споразумение между талибаните и САЩ, подписано в Доха в края на февруари, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
748 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.09.09 | 00:12

2
За 20 години военна офанзива на ФАЩ (сащ), талибаните владеят 32 от 34 провинции ...., А всяка година на там заминават стотици милиарди долари ...., Уж да им докарат демокрация ....

2020.09.08 | 18:10

1
Талибански лумпени

Добави коментар

Водещи новини