Кралят на Тайланд реабилитира официалната си компаньонка

  • 02 септември 2020 16:43

  • 1685
  • 0
Кралят на Тайланд реабилитира официалната си компаньонка
© Getty Images

Тайландският крал се сдобри с официалната си компаньонка, която миналата година лиши от благоволението си и всички титли, след като я обвини, че иска да разклати позициите на официалната му съпруга, кралицата на Тайланд, съобщи БТА.

Възстановяването на Синеенатра Вонгваджирабхакди бе потвърдено от съобщение, публикувано в официалния вестник "Роял газет". В него се посочва, че считано от 29 август, Синеенатра получава обратно всичките си кралски и военни титли. Не е доказано, че тя е извършила каквото и да било нарушение, затова в досието не бива да се вписва, че тя някога е губила привилегиите си.

Kоронясaха официално Маха Ваджиралонгкорн за крал на Тайланд

Блогъри, които следят събитията в двора, писаха още миналата седмица, че Синеенатра е реабилитирана. Тя не бе виждана публично, откакто изпадна в немилост миналата година и не беше известно къде се намира.

През юли миналата година крал Маха Ваджиралонгкорн даде на Синеенатра титлата кралска компаньонка, с което съживи древна традиция в двореца. На практика това е титла на младша съпруга на краля - роля, забравена преди почти век.

През май миналата година крал Маха Ваджиралонгкорн определи за своя кралица дългогодишната си компаньонка Сутида, за която се ожени няколко дни преди официалната си коронация.

Крал Маха Ваджиралонгкорн се възкачи на престола през 2016 г. след смъртта на баща си Пумипон Адулядет, царувал 70 години. През октомври миналата година, само три месеца след като направи Синеенатра кралска компаньонка, той отмени назначението ѝ. В официално съобщение той я обвини в лошо поведение и активни опити да блокира определянето на Сутида за кралица, за да заеме мястото ѝ и след като не е успяла да го стори, водена от амбициите си, продължила с усилията си да се самоналожи.

В съобщението се посочваше, че кралят опитал да разреши проблема, като я назначи за кралска компаньонка, но тя останала недоволна и продължила да се състезава с кралицата. И кралица Сутида (42 г.), и Синеенатра (35 г.) са служили като висши офицери в охраната на двореца. Преди това Сутида е била стюардеса в Тайландските авиолинии, а Синеенатра е била военна медицинска сестра.

Монархът, който е на 68 години, има седем деца от три предишни брака, които приключиха с развод. Изпадането на Синеенатра в немилост бе изненадващо, защото само три месеца по-рано на сайта на двореца бяха публикувани множество нейни снимки с краля - някои от официални събития, а други - в неформална среда, включително и кадри от полети, по време на стрелба или скайдайвинг. Някои от снимките показваха двамата, хванати за ръце, което е необичайно интимно за публични снимки на членове на кралското семейство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини