Тайфунът Майсак заплашва с проливни дъждове и силен вятър Китай и Южна Корея

  • 01 септември 2020 09:50

  • 246
  • 0
Тайфунът Майсак заплашва с проливни дъждове и силен вятър Китай и Южна Корея
© Getty Images/Guliver

Тайфунът Майсак, образувал се преди няколко дни и девети поред през този сезон, се засили тази сутрин до степен на супертайфун, превръщайки се в най-силния тропически циклон в Азиатско-Тихоокеанския регион през тази година. Това съобщи централната метеорологична служба на Китай, продължила и за днес първоначалното "синьо", най-ниско ниво на опасност, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Скоростта на вятъра в централната част на тайфуна достига 52 метра в секунда. Циклонът се намира на около 660 километра от южнокорейския остров Чеджу. Той продължава да се движи на север към Корейсикя полуостров със скорост близо 18 километра в час.

През близките два дни влиянието на тайфуна ще бъде усетено в някои крайбрежни райони на Източен Китай. Майсак няма да удари крайбрежието и ще мине по допирателна, донасяйки бурни ветрове до 20 метра в секунда, силни вълни и проливни дъждове.

В Шанхай и съседната провинция Чжъцзян например местните власти наредиха риболовните кораби да се приберат в пристанищата, а заводите с опаснни производства да засилят контрола върху мерките за сигурност. На хората в региона е препоръчано да не участват още два дни в масови прояви на открито.

Мощен тайфун връхлетя източното крайбрежие на Китай

Метеоролозите прогнозират, че тайфунът ще стигне в сряда следобед бреговете на Южна Корея, вече отслабнал, а после ще продъли към североизточната китайска провинция Цзилин, обявила вече "оранжево", предпоследно ниво на опасност.

Южнокорейските власти обявиха днес в южните региони от страната предупреждение за буря във връзка с приближаването на Майсак. Според националната метеорологична служба тайфунът е на около 200 км западно от японския остров Окинава и се движи сега в северозападна посока със скорост 13 километра в час. Налягането в центъра му достига 935 хектопаскала, а максималната скорост на вятъра - 49 метра в секунда.

Вятър със скорост над 40 метра в секунда може да повали човек на земята и да преобърне движещ се автомобил, уточнява ТАСС. Късно тази вечер и през нощта в цялата страна се очакват поройни дъждове. Ресорните министерства са изпратили в помощ на местните власти в застрашените райони свои представители, които да им съдействат за преодоляване на последиците от стихията. 

Novini.bg
246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини