Китай заплашва да потопява американските самолетоносачи

Южнокитайско море (ЮКМ) се превръща в арена на пряко противопоставяне между Вашингтон и Пекин. По време на учение Китай демонстративно изстреля в акваторията му балистични ракети, включително т. нар. убиец на самолетоносачи. В отговор САЩ включиха за първи път в черен списък 26 китайски държавни служители и компании, участващи в строежа на военни бази на спорни острови, и заявиха, че ще се противят срещу експанзията на КНР. И ако се приемат сериозно думите на шефа на Пентагона Марк Еспър, срещу Америка е хвърлил предизвикателство не само Пекин, но и Москва, пише в. "Независимая газета", цитиран от БТА.

Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на президента Джими Картър, формулира основната задача на външната политика на САЩ по следния начин: да не се допусне появата на съперничеща суперсила, която да застраши интересите на Америка, глобалното ѝ превъзходство.

Шест администрации се смениха след Картър във Вашингтон, но постулатът на Бжежински все така до голяма степен определя курса в действията на Вашингтон на световната арена.

Задачата за отстраняване на Съветския съюз като основен съперник бе решена, но въпреки очакванията на Бжежински и на съмишлениците му овакантеното място бе заето от Китай. И днес президентът Доналд Тръмп, макар да не се позовава на стратега от епохата на Картър, поставя фактически същата цел: да не се позволи на новия страховит конкурент да събори Америка от пиедестала на световен лидер. В този аспект проблемът за контрола над Южнокитайско море не може да се нарече само локален.

През него според експертни оценки минава близо една пета от световната морска търговия. И Вашингтон предприе безпрецедентна стъпка - за първи път наложи санкции, или включи в черните си списъци 24 китайски компании и двама служители, участващи в строежа на летища, военни обекти и инфраструктура на спорни острови в ЮКМ.

Както посочи в изявление министерството на търговията на САЩ, търговските и визовите рестрикции обхващат структури на държавната компания "Чайна къмюникейшънс кънстръкшън", играеща голяма роля в инициативата "Нов път на коприната". Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо поясни: "Не бива да позволим КНР да използва тази компания като инструмент за осъществяване на експанзионистичен дневен ред. САЩ няма да спрат да действат, докато не видим, че Пекин се е отказал от насилствените си операции в Южнокитайско море."

Колкото до китайските ракетни пускове, те бяха част от учение на Народноосвободителната армия, включващо имитация на удар по американски военни кораби. Както твърди японският в. "Джапан таймс", това е било предупреждение, отправено към САЩ. Съвпадението по време между въвеждането на санкциите и ракетните стрелби е случайно. По думите на Иън Греъм, старши научен сътрудник от Международния институт за стратегически изследвания в Сингапур, с тези ракети китайците са изпратили "поздрав" до американците, организирали съвместно с 10 партньорски страни големите военноморски маневри RIMPAC край Хавайските острови.

САЩ наложиха нови санкции на китайски физически лица и компании заради Южнокитайско море

Според пекинския в. "Глоубъл таймс" тези ракети са особено опасни за самолетоносачи. Ди Еф-26 Би с обсег 4000 км може да носи както обикновена, така и ядрена бойна глава. А обсегът на ракетата Ди Еф-21 Ди е 1800 км. Наричат я първата в света противокорабна балистична ракета. Тя вероятно е била изстреляна от континента.

Такива са реалностите на американско-китайските отношения в едно от моретата около Китай. При посещение на Хаваите обаче министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър постави въпроса в по-широк глобален контекст. САЩ смятат да разпределят силите си в региона на Индийския и Тихия океан по начин, осигуряващ възможност да се противопоставят и на Китай, и на Русия, заяви той. Като се позова на адмирал Филип Дейвидсън, началника на Индийско-Тихоокеанското командване на САЩ, Еспър обясни, че регионът е в епицентъра на съперничеството между световните сили.

Шефът на американското военно ведомство не само нареди Русия сред заклетите врагове на САЩ. Той не без основание посочи и друго: нито Китай, нито Русия не разполагат с онази мека сила, която притегля на страната на Америка многобройните й партньори и съмишленици. Моралното предимство на Америка според Еспър е там, че тя брани демократичните ценности, човешките права. Москва и Пекин, уви, няма с какво да се похвалят в тази сфера. Обвиненията срещу Русия са, че ликвидира опозиционери, а Китай е критикуван за потискане на демокрацията в Хонконг и репресии срещу етническите малцинства.

Закономерен е въпросът дали САЩ се канят да се оправят с Китай и Русия поотделно или очакват от тях съвместен отпор. Алексей Маслов, и. д. директор на Института за Далечния изток към Руската академия на науките, отбеляза пред "Независимая газета": "Води се доста фина игра. САЩ искат да представят нещата така, сякаш в света има някаква антиамериканска коалиция, включваща Китай и Русия. Съответно врагът е силен и много опасен. Всъщност позициите на Китай и Русия към САЩ са различни. Изстрелването на ракети от Китай показва, че той е готов да даде отпор на САЩ. А Русия от военна гледна точка не се държи агресивно спрямо Щатите. Второ, няма никакъв военнополитически съюз между Русия и Китай, насочен именно против САЩ. Америка говори за някакъв фантом, който не съществува. В навечерието на изборите един от основните лозунги на Тръмп ще звучи така: "САЩ трябва да се противопоставят срещу световния комунизъм в лицето на Китай и срещу потенциалната агресия от страна на Китай и на Русия".

Коментари

 1. 2020.08.30 | 23:04
  „Моралното предимство на Америка според Еспър е там, че тя брани демократичните ценности, човешките права". Е, няма такъв филм. Америка, като велика сила, брани интересите си, друго няма. Но, ако тръгне и срещу Китай и срещу Русия, няма шанс. Загубата е неизбежна.
  1. 2020.08.31 | 14:41
   Да, истината е, че брани интересите си повече отколкото я грижа за останалото. Но, част от интересите на демократичните общества (няма значение дали е Америка, Канада, Япония, Европа и т.н.), част от техните интереси е свобода на слово, на придвживане, на религия, свобода на търговия, на предприемачество и т.н. Което е около 100-200 пъти по-добре от интересите на Русия и Китай, които също логично бранят своите интереси.
 2. 2020.08.29 | 17:21
  vica e za maimumi be maimuni s maimuni takiva
 3. 2020.08.29 | 11:28
  САЩ също подслушват, събират данни и имат лоши и не демократични практики. Но, определено човек като се замисли и сравни, към момента и в близко бъдеще е много по-добро САЩ да бъде лошото ченге, отколкото Китай.
 4. 2020.08.28 | 21:43
  TOLKOVA LAJI NA EDNO MIASTO,NIKOI NE VIARVA NA KRAVARITE.
 5. 2020.08.28 | 17:27
  В близко бъдеще предсказанията на много гадатели е че САЩ ще се разпаднат като държава .Това е последния от големия им е вътрешен проблем,отношението им към афроамериканците.
 6. 2020.08.28 | 17:08
  китай не иска клошари и грабители
 7. 2020.08.28 | 14:22
  ще хвърчи скоро , страната на жълтите маймуни , въпрос на време е само
  1. 2020.08.28 | 16:19
   Коя гадателка ти го каза, дали КРАВАРИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ НА КАРТАТА НА СВЕТА
 8. 2020.08.28 | 16:04
  Фанали са го на калъп с оная брантия кралицата
 9. 2020.08.28 | 15:31
  Да не изхвърчи Индиана ДЖОНСЪН като костилка от ду...............е.
 10. 2020.08.28 | 15:12
  Ама ние тука не желаем клошари без пари като Китай и Русия да се разпореждат вместо нас
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет