Гледай на живо

Евро 2020: Испания - Полша

Наводнения и свлачища в Южен Китай

19 август 2020 16:46

Наводнения и свлачища в Южен Китай
© Getty Images
274 0

Китай беше засегнат от наводнения и свличания на земни маси, дължащи се на необичайно силните сезонни дъждове и на тайфун, достигнал района на южното крайбрежие на страната,съобщи БТА.

Петима души са обявени за изчезнали в югозападната провинция Юнан, след като свличане на земни маси погълна две къщи, съобщи в. "Жънмин жибао".

Митаг взе 9 жертви в Южна Корея, петима души са в неизвестност

В провинция Съчуан 21 превозни средства, паркирани на площада в град Ибин, пропаднали в дупка в земята, след като пътят се срутил под тях през нощта. Няма пострадали хора.

Над 200 души загинаха или бяха обявени за изчезнали тази година в Китай вследствие на наводнения, които причиниха щети за 25 милиарда долара, съобщиха миналата седмица властите.

Тайфунът Хиго донесе силни дъждове в Хонконг тази вечер, преди да стигне до град Жухай в провинция Гуандун на сутринта с постоянни ветрове, достигащи 126 км/ч. По-късно той отслабна до тропическа буря, преди да достигне съседния автономен район Гуанси-Чжуан.

Над 65 000 души бяха евакуирани, училищата бяха затворени и много риболовни кораби се върнаха в пристанищата си по крайбрежието. В град Мейчжоу в североизточната провинция Гуандун снощи имаше прекъсвания на електричеството поради паднали дървета. Най-тежки бяха наводненията в провинция Съчуан, където равнището на опасност беше понижено едва днес сутринта.

Краката на известната 71-метрова статуя на Буда, издялана в скална стена в Лъшан, се оказаха под вода за първи път от най-малко 70 години. Намиращата се наблизо планина Ъмей отново приема посетители, след като беше затворена в продължение на близо три дни. В област Чунцин са регистрирани най-тежките наводнения от 1981 година.

По река Янцзъ притокът на води в резервоара зад големия язовир "Три клисури" достигна рекордните 72 000 кубични метра в секунда, съобщиха държавни медии. Очаква се утре да бъде достигнато равнище от 76 000 кубични метра в секунда. Вчера китайският президент Си Цзинпин посети тежко засегната провинция Анхуей, където бяха отворени 13 шлюза на язовир, което доведе до потопяването на земеделски земи и горски площи с цел да се избегнат по-големи щети надолу по течението.

Мая Йорданова
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини