Китай обвинява САЩ, че "демонизират" неговите институти "Конфуций"

  • 14 август 2020 19:15

  • 565
  • 0
Китай обвинява САЩ, че "демонизират" неговите институти "Конфуций"
© Getty Images/Guliver

Китай обвини днес САЩ, че "демонизират" институтите "Конфуций" след взетите вчера от Вашингтон мерки срещу организациите, провеждащи обучение по китайски език и популяризиращи китайската култура в чужбина, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"САЩ се опитват да демонизират и заклеймят проектите за китайско-американско сътрудничество. Остро осъждаме и се противопоставяме на това", заяви на пресконференция говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

Говорителят заяви, че клонове на институтите "Конфуций" функционират в американски училища и университети и са "мост и свързващо звено, което помага на хора от целия свят да изучават китайски, да разбират Китай и да засилват образователния, културния обмен и сътрудничество между Китай и други страни".

Чжао каза, че обвиненията срещу институтите са безпочвени и са мотивирани от "идеологически предразсъдъци и собствен интерес".

Китай: Очевидно за политиците в САЩ животът на американците не значи нищо

Китай откри 75 института "Конфуций" в САЩ, в които американците могат да учат китайски и да се запознаят с китайската култура. Шейсет и пет от тези институти функционират в лоното на американски университети. Другите са независими заведения, предлагащи езикови курсове на младите, от детската градина до гимназията, отбелязва АФП.

Държавният департамент класифицира Американския център за Институтите "Конфуций" като чужда дипломатическа мисия на Китай, разпространяваща пропагандата на Пекин по света.

Съгласно промените на неговия статут Американският център за Институтите "Конфуций", базиран във Вашингтон, ще трябва да представя отчети на американското правителство за своето финансиране, персонал, учебен план и други дейности в САЩ, посочва АП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини