Премиерът на Индия положи основния камък на хиндуистки храм на мястото на разрушена джамия от 16 век

  • 05 август 2020 15:55

  • 540
  • 0
Премиерът на Индия положи основния камък на хиндуистки храм на мястото на разрушена джамия от 16 век
© Getty Images

Президентът на Индия Нарендра Моди положи днес основата на бъдещ хиндуистки храм на място, за което мюсюлманите претендират от десетилетия, което даде повод за празненства сред ликуващото хиндуисткото мнозинство в страната, съобщи БТА.

Моди, който пристигна за церемонията в северния град Айодхя, положи сребърна тухла под съпровода на хиндуистки химни като символ на началото на строежа.

Индийският премиер: Намираме се в критичен момент

"Вековните надежди и въжделения на хиндуистите се сбъднаха днес", каза Мохан Бхагват, лидер на крайнодясното движение Ращрия Сваямсевак Сангх, идеологически ментор на партията на Моди "Бхаратия джаната".

Спорното място е повод за едни от най-големите изблици на междурелигиозно насилие в Индия. През 1992 г. хиндуистски тълпи сриват джамията Бабри от 16 век, предизвиквайки сблъсъци между хиндуисти и мюсюлмани в цялата страна с над 2000 жертви. Хиндуистите вярват, че джамията е била построена на мястото на храм, почитащ родното място на техния бог Рам, разрушен от моголското нашествие през 1528 г. След десетилетна юридическа битка, започнала още пред 50-те години на миналия век,Върховният съд на Индия миналата година постанови теренът да бъде даден на хиндуистите за нов техен храм, а на мюсюлманите беше предоставен друг терен за джамия.

Националистическата партия на Моди спечели властта до голяма степен благодарение на това, че се застъпваше в подкрепа на исканията за новия храм. Във фундамента на бъдещия храм на дълбочина 600 метра е положена капсула с послание за бъдещите поколения, в която има документи, разказващи за историята на храма. Триетажната структура от пясъчник с пет купола и 212 колони ще струва около три милиарда рупии (40 млн. долара). Очаква се строителството да приключи в началото на 2024 г.

Само 175 души, повечето духовни хиндуистки лидери, но също така и неколцина висши мюсюлмански представители, бяха поканени за церемонията заради ограничаването на големите публични събирания заради коронавируса. Хиляди жители на Айодхя запалиха фенери в навечерието на церемонията. Градът беше основно почистен, но беше затворен за външни посетители, а вярващите бяха помолени да отбележат събитието с молитви у дома или на местни сбирки.

Откриването съвпадна с годишнината от решението на Делхи да отмени полуавтономния статут на индийската част на спорния Кашмир - федералния щат Джаму и Кашмир.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини