Шри Ланка избира парламент

  • 05 август 2020 15:13

  • 229
  • 0
Шри Ланка избира парламент
© Pixabay

В Шри Ланка започна гласуването на парламентарните избори. Очаква се избирателите да дадат силна подкрепа за популярните и доста влиятелни местни политици, братята Раджапакса, предаде Асошиейтед прес.

Над 16 милиона души имат право на глас. Те избират 196 депутати, а останалите ще станат ясни чрез национална листа според броя гласове, получени от всяка партия или независима организация.

Броенето започва утре, а окончателните резултати се очакват в петък.

Изборите първоначално бяха насрочени за април, но бяха отлагани два пъти заради пандемията от Ковид-19. Шри Ланка като цяло успя да овладее разпространението на коронавируса със само 2834 потвърдени случая и 11 починали.

В изборните секции са в сила повишени противоепидемични мерки, включително изискване за социална дистанция. Избирателите са помолени да си донесат собствена химикалка, с която да отбележат предпочитанието си в бюлетината, а ако не си носят, в секцията им се предоставя дезинфекцирана.

Президентът Готабая Раджапакса беше избран през ноември. Той си създаваше имидж на единствения лидер, който може да даде сигурност на хората след инспирираните от "Ислямска държава" бомбени атентати срещу църкви и хотели, при които загинаха 269 души. Неговият по-голям брат, харизматичният бивш президент Махинда Раджапакса, се бори да постигне мнозинство в 225-местния парламент, за да стане министър-председател.

За места в парламента се борят и още най-малко четирима представители на тази политическа династия. Ако на днешните избори тя получи силна подкрепа, това ще засили още повече позициите й, отбелязва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Novini.bg
229 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини