Тони Блеър: Япония трябва да стане част от споразумението за електронно разузнаване

Великобритания и САЩ трябва да разгледат въпроса за включване на Япония в споразумението за редиотехническа разузнавателна дейност (UKUSA), в чийто рамки се извършва събиране и анализ на информация в различни региони на света. Това посочва в публикувано днес интервю в японския в. "Санкей" бившият британски премиер Тони Блеър, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

От гледна точка на общите интереси на UKUSA и Япония към проблемите, свързани с Китай, мисля, че участието на Япония (в споразумението) е много рационално. Трябва да проучим този въпрос, отбелязва Блеър.

В споразумението за радиотехническа разузнавателна дейност освен Великобритания участват Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Бивш британски премиер с остри думи към опозицията

Всяка участничка носи отговорност за събирането и анализа на разузнавателна информация от определен регион.

Тони Блеър изразява и загриженост от ситуацията в Китай, като подчертава, че през последните години там се наблюдава "засилване на авторитарния режим".

Приетият закон за гарантиране на националната сигурност дава на континентален Китай правомощия, които тревожат жителите на Хонконг и противоречат на принципа "една държава, две системаи", смята Блеър.

Коментари

  1. 2020.08.05 | 16:48
    не се барят = айде на базата-данни
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет