Новият коронавирус е открит при две кучета в Япония

  • 03 август 2020 21:42

  • 1426
  • 2
Новият коронавирус е открит при две кучета  в Япония
© Pixabay

Новият коронавирус е открит за първи в Япония при две кучета, собственост на различни стопани, които също са били заразени, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Киодо.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

В съобщението се посочва, че домашните любимци са тествани по специална програма на компания Anicom, която предлага грижи за питомци, докато стопаните им се лекуват от коронавирусна инфекция. Кучетата не са проявили никакви симптоми на заболяването.

Случаи на коронавирус при домашни любимци са регистрирани и в други страни, сред които САЩ, Франция, Белгия, предава БТА. 

Световната здравна организация (СЗО) увери, че експертите внимателно наблюдават случаите на заразяване на домашни любимци с новия коронавирус. Понастоящем няма информация за предаването на инфекцията от питомец на човек.

Междувременно ДПА предаде, че италианско изследване е установило, че хора могат да предават новия коронавирус Sars-CoV-2 на кучета и котки.

За целите му са тествани 540 кучета и 277 котки от домакинства в Северна Италия, в частност в Ломбардия.

Изследването, направено между март и май тази година, е установило наличието на антитела срещу коронавируса при 3,4 процента от кучетата и 3,9 процента от котките - индикация, че те са били заразени с него. Тестовете за активни инфекции при животните са дали отрицателни резултати.

Новите случаи на COVID-19 в Италия днес са под 200

"Резултатите потвърждават това, което знаем - вирусът се пренася между хора и животни", казва Томас Метенлайтер, ръководител на германския Федерален институт за животинско здраве.

Повечето изследвани животни са били от домакинства, засегнати от коронавируса, което показва, че инфекцията се предава главно от хора на животни, обяснява Метенлайтер.

По думите му данните потвърждават предположението, че кучетата и котките не играят съществена роля в разпространението на Ковид-19, както и че здрави хора не трябва да ограничават контактите с домашните си любимци. Заразените с вируса стопани обаче е препоръчително да ги ограничат.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1426 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Е, и?

2020.08.04 | 08:21

1
То и папаята излиза положителна при тестване!

2020.08.04 | 08:39

2
Чи ръбай фафли ве...и са не бой!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини