В бедняшките квартали на Мумбай над половината от жителите са били заразени с COVID-19?

  • 30 юли 2020 07:14

  • 571
  • 0
В бедняшките квартали на Мумбай над половината от жителите са били заразени с COVID-19?
© getty images (архив)

Повече от половината от хората, живеещи в разпростиращите се на голяма територия гета в индийския град Мумбай, вероятно са заразени с новия коронавирус, което предполага, че градът може би върви към стаден имунитет, казаха вчера правителствен представител и здравен експерт като се позоваха на скорошно изследване, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Индия е на трето място в света по броя заразени с коронавируса, изпреварена от САЩ и Бразилия, а здравните власти се надяват да намалят темповете на увеличаване на заразата в големите градове, където има най-много установени случаи.

Около 75 процента от жителите на бедняшките квартали са дали положителни проби за наличие на антитела от случайна извадка от 7000 души. Това показва изследването, проведено съвместно от общината в Мумбай, правителствения мозъчен тръст "Нити Аайог" и изследователския институт "Тата".

Новите случаи на коронавирус в Индия са над 28 000 за денонощие

Сероконверсията (наличието на антитела в кръвта) означава, че човекът е развил защитни антитела. Това са хора, които се превръщат в защитна стена и пазят останалите, каза д-р Камакши Бхате - почетен професор по обществена медицина в болница "Кинг Едуард" в Мумбай.

Близо 65 на сто от 12-милионното население на Мумбай живее в маломерни жилища без достатъчно въздух, което улеснява разпространението на болестта. Изследването е установило, че само 16 на сто от тези, които живеят извън бедняшките квартали, са били изложени на вируса, като малкият брой вероятно се дължи на спазването на социална дистанция и карантинни мерки.

Според Суреш Какани от гражданска организация в Мумбай, резултатите от серологичното изследване сочат, че градът може би се движи към стаден имунитет.

"Петдесет и седем процента е много добро число. Вървим към стаден имунитет, но не можем да предвидим поведението на вируса", каза Какани.

Щатът Махаращра, където е разположен Мумбай, е най-тежко засегнат от цяла Индия и има близо 400 000 случаи на зараза с коронавирус от общо 1,5 милиона в страната като цяло.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини