Северна Корея отвори отново училищата

  • 01 юли 2020 15:22

  • 449
  • 0
Северна Корея отвори отново училищата
© Gettyimages

Северна Корея отвори отново училищата, но запази забраната за публичните събирания и направи задължително носенето на предпазна маска на обществени места като част от мерките за борба със заплахата от коронавируса, съобщи днес служител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Макар КНДР да не е потвърдила досега нито един случай на новия коронавирус, севернокорейското министерство на здравеопазването всяка седмица информира СЗО за актуалните стъпки за недопускане на заразата, каза представителят на организацията за страната Едуин Салвадор.

В най-новата си актуализация, от 19 юни, здравното ведомство е уведомило, че всички учебни заведения отново са отворени, оборудвани са със станции за миене на ръцете, а от децата се изисква да носят маска на лицето. Резултатите на тестваните досега в Северна Корея 922 души са отрицателни, а още стотици хора, повечето от които обработват товари на пристанищата или сухоземните граници, редовно биват поставяни под карантина за наблюдение, каза Салвадор, цитирайки осъвременените данни.

Измерването на температурата с инфрачервени термометри, специалните станции за миене на ръцете и използването на дезинфектанти засега се запазват на всички обществени места, включително търговските центрове, ресторантите и хотелите. Носенето на маска на лицето на обществени места е задължително за всички, а публични събирания не са разрешени, допълни Салвадор в имейл.

През февруари въз основа на препоръките на СЗО Северна Корея изготви "национален план за подготовка и реакция", съгласно който назначи общински лекари, всеки от които отговаря за 130 домакинства, отбеляза Салвадор. Властите създадоха също 235 екипа за бързо реагиране, които включват епидемиолог, лекар, медицинска сестра, парамедик и ветеринарен служител и имат за задача да проверяват всеки подозрителен случай. СЗО е осигурила необходимото за извършването на 1000 теста, както и лични предпазни средства и лабораторни реактиви, каза Салвадор.

Той отбеляза, че здравните работници са обучени как да процедират при евентуален случай на Ковид-19.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини