Индия подготвя масово репатриране на хиляди свои граждани

  • 05 май 2020 16:12

  • 1349
  • 2
 Индия подготвя масово репатриране на хиляди свои граждани
© Getty (архив)

Хиляди граждани на Индия, блокирани в чужбина заради кризата с Covid-19, ще бъдат репатрирани в операция, която може да се окаже най-мащабната спешна евакуация през последните десетилетия, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Говорителят на индийското министерство на гражданската авиация Навика Гупта съобщи днес, че правителството ще върне съгражданите си в родината с пътнически и военнотранспортни самолети и с бойни кораби в различните фази на операцията.

През първата седмица ще бъдат превозени над 14 800 индийци с 64 полета от няколко страни, вкл. близкоизточни, в които живеят и работят голям брой индийски работници. Три кораба от индийския боен флот ще докарат 1000 индийци от Западна Азия и Малдивите.

Понастоящем милиони индийци живеят в чужбина, като не е ясно колко от тях желаят да се върнат. Индийската мисия в Обединените арабски емирства е обявила, че се опитва да евакуира 200 хиляди индийци. Почти толкова са германските граждани, които Германия репатрира по време на кризата.

Медии на субконтинента твърдят, че през следващите седмици в Индия ще бъдат репатрирани до 192 хиляди човека. Броят им може да достигне един милион, но властите не съобщават числа. Има публикации, че ще бъдат репатрирани само лица без симптоми на заразата, от които освен това ще се иска да заплатят пътуването си.

Над 31 хиляди души вече са заразени с коронавирус в Индия

На 25 март Индия забрани полетите от чужбина, което лиши голям брой работници и студенти от възможността да се приберат у дома.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
1349 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
и тука

2020.05.05 | 17:03

2
и тука имат индийски граждани. да си ги прибират. и някой лев ще дадем на парче.

2020.05.05 | 16:30

1
Вземете си ги всичките, даваме ви ги от сърце.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини