В близо 100-милионен Виетнам съзряха проблем с... раждаемостта

  • 05 май 2020 14:21

  • 1261
  • 0
В близо 100-милионен Виетнам съзряха проблем с... раждаемостта
© Gettyimages (архив)

Министър-председателят на Виетнам Нгуен Суан Фук подкани младите хора в страната да се сдобият с първа рожба преди да навършат 30 години в опит да бъдат променени негативните демографски тенденции, свързани с ниската раждаемост в някои части на азиатската държава.

За да предразположи младежта за бейби бум, Фук е наредил на властите по места да въведат клубове по запознанства и да назначат брачни консултанти. Освен това виетнамският премиер призова жените да имат по две деца преди да навършат 35 години.

Сред причините правителството да поиска от младите по-сериозна ангажираност по въпроса е ускореното застаряване на населението. Виетнамците между 15 и 64-годишна възраст в момента представляват около 68% от цялото население, докато тези над 65 години са най-бързо увеличаващият се сегмент в обществото. През  2009 г. те са представлявали 6,4%, а спрямо 2019 г. вече са близо 8%.

Виетнам няма нито един нов случай на COVID-19 за седмица

В тази връзка правителството е разпоредило на места да бъдат проведени информационни кампании и да стартират проекти, които да насърчат двойките да имат по две деца, а от своя страна държавата ще им осигури предимство при записването за училище, както и финансова подкрепа за образованието на децата им.

Населението на Виетнам към днешна е около 98 млн. души, като само между 2009 и 2019 г. са се родили над 10 млн. бебета, информира ''Блумбърг''.

Последвайте канала на

Novini.bg
1261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини