Индия регистрира най-голямо дневно увеличение на заразените с COVID-19

  • 20 април 2020 12:33

  • 1478
  • 4
Индия регистрира най-голямо дневно увеличение на заразените с COVID-19
© Getty (архив)

Индия отбелязва рекордно дневно увеличение на заразените с коронавируса с 1553 нови случая, с което общият им брой в страната към тази сутрин достигна 17 265, предаде АП. С 36 се увеличиха и починалите и вече са 543.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Епидемиолози предричат, че пикът на заразата може да бъде постигнат не по-рано от юни. Въпреки това правителството реши да разхлаби някои от карантинните ограничения, които до момента бяха сред най-строгите в света. От днес се разрешава да бъдат отворени някои предприятия и да се извършват селскостопански работи, където работодателите могат да спазват изискванията за социално дистанциране и хигиенните норми.

Миграционни работници ще могат да пътуват до работните си места, но само в рамките на дадения щат, дори и в най-засегнатия щат Махаращра в централната част на Индия. Компаниите обаче трябва сами да организират транспорта на работниците си, които ще бъдат подложени на постоянно наблюдение за състоянието им, и да им осигурят подслон. Експерти смятат, че това изискване рязко ще ограничи броя на компаниите, които могат да подновят операциите си.

Индия изпраща хидроксихлорохин на ОАЕ за пациенти с коронавирус

На фона на тези облекчения в Индия се предприемат мерки за рязко нарастване на броя на тестираните за вируса, създават се резервни запаси от респираторни вентилатори за болниците и се трупат лични предпазни средства, организират се полеви здравни центрове за изолация на заболелите, подготвят се и специални болници за лечение за заболели от COVID-19.

В Мумбай - столицата на Махаращра, града с най-много бордеи в Азия, градските власти смятат да раздават хидроксихлорокин на хиляди живеещи в бордеите в продължение на 14 дни, за да се установи дали лекарството ще помогне да се забави разпространението на вируса в място, където е невъзможно да се изпълнят нормите за социално дистанциране. Не е ясно колко хора ще участват в експеримента, нито кога ще започне той, отбелязва АП. Ефикасността на въпросното лекарство засега е непотвърдена.

Индия с нови указания за извънредните мерки

Властите в съседна Бангладеш установиха плътна блокада около 7 села, след като десетки хиляди хора участваха в погребение на местен ислямски духовник въпреки обявената национална карантина срещу заразата.

Огромното събиране в района Брахманбария, на 60 км източно от столицата Дака, породи сериозни опасения от бум на заразата в страна със 160 милионно население и слаба медицинска инфраструктура. "На всички жители на селата е наредено да не излизат от домовете си най-малко 14 дни, за да се разбере кой се е заразил, съобщи местен полицейски служител", цитиран от Ройтерс. Местни медии твърдят, че малцина от присъстващите на погребението са носили маски.

Пакистанските власти поставиха под карантина хиляди ислямски проповедници

Правителството уволни двамата най-старши местни полицейски шефове затова, че не са успели да предотвратят струпването на толкова много хора на погребението на духовника, починал от рак.

В Бангладеш са регистрирани 2456 заразени и 91 починали, но цифрите вероятно са много по-високи. Местни религиозни лидери продължават да позволяват събиране на малки групи богомолци в джамиите въпреки риска от зараза и въпреки предупрежденията на премиерката Шейх Хасина Вазед.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
1478 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
mangalite 6te umrattt

2020.04.21 | 10:21

4
taka e tam sa mangali v indiq skoro 6te puknat tam

2020.04.20 | 16:15

3
Тези бройки засега като съотношение с нормални държави са нулеви. Все едно нямат нито един болен. Там няколко милиона, както и при китайците са никаква цифра

2020.04.20 | 13:27

2
Държавата на нашите манговци. Колкото нашите маймунки спазват карантина, толкова и техните братовчеди ще я спазват. Да видим за колко време ще догонят Америка.

2020.04.20 | 13:00

1
Не се учудвайте, ако в Индия 95 % от населението се зарази и 60 % измре, Половината население на Индия (650 милиона души) все още живее без кенефи. Това там е невъобразима свинщина.

Добави коментар

Водещи новини