Китай призова за международно единство срещу коронавируса

  • 17 април 2020 16:15

  • 840
  • 3
Китай призова за международно единство срещу коронавируса
© Getty Images/Guliver

Китай призова за международно единство срещу коронавируса след като френският президент Еманюел Макрон и други западни столици отправиха критики срещу Пекин за подхода му срещу епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Макрон заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс", че съществуват неясноти в начина, по който Китай е действал при епидемията от новия коронавирус. "Нека не бъдем наивни, като казваме, че нещата (начинът, по който Китай се справя с епидемията - бел. АФП) са много по-добри. Не знаем това. И дори очевидно са станали неща, за които не знаем", подчерта френският президент в отговор на въпрос дали авторитарните режими са по-добри в справянето с такива кризи.

Пекин заяви днес, че е "безполезно" да се спори за предимствата и недостатъците на различните политически системи. "Задължително е всички страни да се обединят, за да се борят с коронавируса и да спечелим войната" срещу COVID-19, заяви пред медиите Чжао Лицзян, говорител на китайското външно министерство.

Лидерите от Г-7 искат проверка и реформа на СЗО

Той увери, че китайското правителство не е "прикривало" жертви на COVID-19, след като в град Ухан бяха обявени още близо 1300 жертви на вируса.

"Никога не е имало никакво прикриване и никога няма да разрешим каквото и да било прикриване", увери Чжао пред медиите. Той призна, че в отчитането на смъртните случаи в началото на епидемията е имало "закъснения, пропуски и неточности". Но "реакцията на Китай на епидемията е безукорна", подчерта говорителят.

В четвъртък Великобритания предупреди Китай, че ще трябва да отговаря на "трудни въпроси за появата на вируса и защо не е бил спрян по-рано". Администрацията на Доналд Тръмп от своя страна обвини Пекин, че е прикрил тежестта на епидемията след появата й в китайския град Ухан, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
840 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.04.17 | 17:21

3
И как да се обединим с плъхоядци,които скоро пак ще предизивкат някаква зараза?

2020.04.17 | 16:36

2
АЗ НЕ ГЛЕДАМ БТВ - те ЛЪЖАТ
Математик

2020.04.17 | 16:34

1
Пак почват. Сега разбрахте ли че отпускане няма.

Добави коментар

Водещи новини