Японският премиер призова да не се ходи вечер по заведения

  • 11 април 2020 12:56

  • 472
  • 0
Японският премиер призова да не се ходи вечер по заведения
© Getty Images/Guliver

Японският премиер Шиндзо Абе призова всички жители на страната да спазват режим на доброволна самоизолация заради коронавируса и да се въздържат да посещават вечер барове и ресторанти. Това съобщи днес японската телевизия, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Премиерът очаква губернаторите на префектурите да се обърнат към хората със сериозна молба да не излизат от домовете си, ако не е наложително. В момента японските власти смятат, че развлекателните заведения, баровете и ресторантите са основните огнища на разпространение на коронавируса.

От 8 април в Токио и съседните префектури Канагава, Сайтама и Чиба, както и в префектурите Осака и Хього в югозападната част на главния японски остров Хоншу и в префектура Фукуока на о-в Кюшу действа режим на извънредно положение, обявен от премиера. Той обаче не предполага строги ограничителни мерки. Наред с това затвориха и много социални обекти и развлекателни заведения. Два дни по-късно властите в централната префектура Аичи, в която са разположени много от заводите на най-големите японски компании, сами въведоха извънредно положение.

Япония регистрира за пръв път над 500 нови случая на коронавирус за ден

Към момента общият брой на случаите на заразяване в Япония е около 6900, част от които са пасажери и членове на екипажа на американския круизен кораб "Даймънд принсес", който един месец стоя под карантина в пристанището на Йокохама. Броят на случаите с летален изход сред пациентите с коронавирус е 133.

Някои експерти и опозиционни депутати критикуваха правителството на Абе, че ограничава тестването, и призоваха премиера да бъде увеличен капацитетът за тази дейност, предаде ДПА. Макар и световните лидери да продължават да изтъкват важността на тестовете, правителството на Абе не изследва тези, които са без симптоми или са само с леки, заяви тази седмица Хироши Каваучи, депутат от Конституционно-демократическата партия на Япония.

Японският премиер обяви извънредно положение в Токио и други засегнати от вируса региони

Ръководителят на Института за изследване на административното управление на медицината Масахиро Ками предупреди преди месец на заседание на бюджетната комисия в горната камара на парламента: "Ако не диагностицираме както трябва пациентите с леки симптоми и лицата без симптоми, няма да можем да разберем какво е това заболяване". "Броят на коронавирусните случаи зависи до голяма степен от това колко теста се правят", каза Ками. Япония е направила само 0,57 теста на 1000 души, Южна Корея - 9,77, а Германия - 15,97, сочат данни на изследователски екип от Оксфордския университет.

Според критици Абе е закъснял с обещанието си да се правят повече тестове, както и с въвеждането на извънредно положение в някои от засегнатите от вируса региони, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини