Южна Корея удължава с още две седмици мерките за социална дистанция

  • 04 април 2020 11:15

  • 1161
  • 0
Южна Корея удължава с още две седмици мерките за социална дистанция
© Getty Images/Guliver

Южна Корея съобщи днес, че ще удължи прилагането на мерките за социална дистанция с две седмици, за да намали новите случаи на зараза с коронавирус до около 50 на ден, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Страната до голяма степен успя да постави под контрол най-голямата епидемия от Ковид-19 в Азия след тази в Китай. През последните дни Южна Корея регистрира по около 100 или по-малко нови случая на денонощие. Но продължават да се появяват нови малки огнища на зараза в църкви, болници и старчески домове. Установяват се и нови случаи при пътуващи хора.

Тази седмица правителството обмисляше дали да продължи мерките за ограничаване на заразата, влезли в сила на 21 март, чийто срок на действие изтича в понеделник. Те включват затваряне на обекти, където се събират хора, както и забрана за религиозни, спортни и развлекателни прояви.

Южна Корея: Над 10 000 са вече заразените с COVID-19

"Твърде рано е да облекчаваме" мерките, каза здравният министър Пак Ньон-ху, изтъквайки увеличаването на броя на внесените в страната случаи и някои малки огнища на зараза, които накараха правителството да отмени плановете си да отвори училищата следващата седмица.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха днес за 94 нови случая, с което общият брой достигна 10 156. От новите случаи 32 са внесени. Става дума предимно за корейци, прибрали се от чужбина.

Още трима души са починали, а жертвите от началото на епидемията са 177. Напълно са оздравели 6325 души.

Социалната дистанция изигра роля в ограничаването разпространението на болестта на територията на Южна Корея с около 70 процента през първите 11 дни, сравнени с последните 11 дни преди влизането в сила на мерките, каза Пак.

По думите му обаче има признаци, че хората са започнали да излизат отново в момент, когато умората от изолацията е нараснала, а времето навън е станало по-хубаво.

"Знаем, че много граждани чувстват умора и летаргия заради продължителното социално дистанциране", каза Пак.

"Но ако сега разхлабим мерките, огромните усилия, които положиха правителството и хората досега, ще отидат на вятъра", добави министърът.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1161 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини