Около 15% от котките в Ухан се оказали заразени с коронавируса

  • 03 април 2020 18:40

  • 7146
  • 5
Около 15% от котките в Ухан се оказали заразени с коронавируса
© Getty Images/Guliver (архив)

Китайски ветеринари, събрали кръвни образци от сто бездомни и домашни котки, живеещи на територията на град Ухан, констатирали, че около 15 процента от животните са били заразени с COVID-19, предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Резултатите от изследването бяха публикувани в електронната библиотека bioRxiv, предаде БТА.

Домашна котка е с положителен резултат за COVID-19

"Открихме антитела на SARS-CoV-2 в организма на петнайсетина котки, живеещи в Ухан. Това показва, че подобно явление може да бъде наблюдавано и в други части на света, обхванати от епидемията, изтъкват китайските учени. Все още не е известно дали вирусът може да се предава от котки на хора. Но неотдавна наши колеги доказаха, че той може да се разпространи от едно животно на друго по въздушно-капков път".

Коронавирусът SARS-CoV-2, причинител на болестта COVID-19, може да прониква в организма не само на човека, но и на много други бозайници. Сред тях фигурират резус-макаците , котките и поровете, на които инфекцията действа почти толкова силно, колкото на човека.

В условията на коронавирус: Домашните любимци не са заплаха за нас

По този повод молекулярни биолози от китайския Хуачжунски селскостопански университет проведоха изследвания, за да установят как се разпространява инфекцията сред домашните и бездомните котки в Ухан. При повечето от заразявания те станали чрез стопаните на домашните животни. Но как са се инфектирали уличните котки учените все още не могат да установят.

Едно от обясненията е контакт с хора, които са искали да ги нахранят и досег със заразени повърхности.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
7146 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.04.03 | 23:14

5
В Китай няма бездомни котки.
вера

2020.04.03 | 21:01

4
Просто пипец!!! Ну во-первых почему тестили только уличных кошек, собак китайцы сьели или ученые не догадались и собак протестировать) и главное конечно понятно, что домашние кошки заразились от хозяев, а вот уличные прям большой вопрос у догадках бьются ученые. Если ученым не хватило квалификации за три месяца выявить основные причины распространения эпидемии и мы до сих пор бьемся нужна ли маска то беда люди мы сдохнем раньше чем ученые хоть что то выявят власти опубликует
Кейт

2020.04.03 | 20:57

3
Вие нормални ли сте?!? Опитвате да предизвикате геноцид спрямо котките ли?! Вашата медия ми се струваше една от най-сигурните, но започнахте да предавате твърде много фейк новини...Разочаровате!

2020.04.03 | 19:29

2
И сега какво, искате да изтрепят котките и плъховете да се размножат и да пламне чума ли
значи,

2020.04.03 | 19:14

1
СПИРАЙТЕ ДА ЯДЕТЕ КОТКИ !!! Дори ако ви ги предлагат като заешко...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини