Китай смята да предложи изпитания на ваксина срещу коронавируса и в други страни

  • 02 април 2020 14:55

  • 1269
  • 0
 Китай смята да предложи изпитания на ваксина срещу коронавируса и в други страни
© Getty Images/Guliver

Китайските учени, които работят върху ваксина против COVID-19, смятат да проведат изпитанията й и в други страни, за да се провери ефективността й, съобщи ТАСС, като цитира в."Саут Чайна морнинг пост".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Както отбелязва изданието, първата фаза от клиничните изпитания на ваксината са започнали на 16 март в Ухан върху 108 доброволци. Очаква се предварителните резултати да са известни до края на април. На втори и трети етап ще е нужно по-мащабно изследване, в което да участват хиляди хора.

То може да бъде извършено в страните, пострадали най-силно от пандемията.

"Ние успяхме много бързо да ограничим разпространението на вируса и сега не ни достигат пациенти с потвърдени случаи на заразяване за последващите изпитания на ваксината", цитира изданието един от водещите китайски вирусолози Чън Лин от държавната лаборатория по респираторни заболявания.

В Италия започват предклинични тестове на пет ваксини срещу коронавируса

"Ако например изпробваме ваксината върху 10 000 пациенти и се окаже, че само сто от тях развиват имунитет, то това ще е недостатъчно, за да се докаже, че тя може да се използва", обясни ученият.

Според китайските военни медици, ако първоначалните изпитания потвърдят безопасността на ваксината и дадат желания ефект, то Китай ще е готов да провери ефективността й и в чужбина. Конкретни страни, които да бъдат вероятни партньори в това начинание, не са посочени. Според експерта от Шанхай Тао Лин, САЩ едва ли ще приемат сътрудничество с Китай, но Пекин може да работи с други страни като Германия и Великобритания например, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини