В борбата с последиците от COVID-19: Индия понижи водещите си лихви

  • 27 март 2020 11:18

  • 280
  • 0
В борбата с последиците от COVID-19: Индия понижи водещите си лихви
© Pixabay

Индийската централна банка понижи днес водещата си лихва и обяви, че инкежтира 50 милиарда долара във финансовата система, за да се справи с икономическите последици от пандемията с коронавируса, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Банката намали лихвата върху заемите, които отпуска на търговките банки, със 75 базисни пункта до 4,4 процента - най-ниското равнище от март 2010 година. Лихвата, при която централната банка взима заеми от търговските банки също е намалена с 90 базисни пункта до 4 процента.

Светът обяви война на коронавируса

Икономическите перспективи в света са несигурни и очевидно отрицателни (...) финансовата стабилност е от първостепенна важност за централната банка в тази криза, каза гуверньорът Шактиканта Дас.

Той допълни, че централната банка ще запази гъвкавата си реакция по паричната политика колкото дълго е необходимо, за да се съживи растежът, да се смекчат последиците от пандемията, като се гарантира, че инфлацията ще остане в определените граници, предаде БТА.

Мерки като намаляване на задължителните депозити, които банките трябва да поддържат в централната банка, ще доведат до освобождаване на общо 3,74 трилиона рупии (49,85 милиарда долара) ликвидност във финансовата система. От тази сума 2,8 трилиона рупии са инжектирани чрез различни инструменти от февруари.

Индия вече трети ден е в режим на почти пълно блокиране на нормалния живот, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Общо 706 души са заразените с вируса досега. 17 души са починали.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини