МОК е решил да отложи Олимпийските игри в Токио

  • 24 март 2020 07:11

  • 393
  • 0
МОК е решил да отложи Олимпийските игри в Токио
© Getty Images/Guliver

Международният олимпийски комитет (МОК) е решил Олимпийските игри в Токио тази година да бъдат отложени заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс, като се позова на члена на МОК Дик Паунд.

Австралия и Канада вече обявиха в понеделник, че няма да участват на Олимпиадата.

"На основата на информацията, с която разполага МОК, беше взето решение за отлагане", е казал Паунд пред Юс Ес Ей Тудей. "Параметрите за по-нататък не са определени, но игрите няма да започнат на 24 юли, толкова знам", е съобщил Паунд.

Франция поиска отлагане на Олимпиадата

Пред Ройтерс той е заявил, че едногодишно отлагане изглежда като най-доброто решение. Това означава, че игрите, планирани за 24 юли - 9 август тази година, вероятно ще бъдат проведени през лятото на 2021 г.

Япония и МОК заявиха, че пълната отмяна на Олимпийските игри не е вариант. Но намирането на нова дата може да бъде сложно, защото календарът за лятото на 2021 г. вече е пълен, а през 2022 г. ще се проведе световното първенство по футбол и Зимната олимпиада в Пекин.

Паунд е казал още, че за новата дата трябва да бъдат консултирани множество участници от организационния комитет, спортистите, медиите и спортните федерации, но вече има сигнали за готовност игрите да бъдат проведени догодина.

Подготовката на Олимпиадата в Токио 2020 продължава по план

Международната асоциация на лекоатлетическите федерации заяви в понеделник, че е склонна да отложи световното първенство, насрочено за 6 - 15 август 2021 г. в Юджийн, Орегон, за да отвори място в календара за Олимпиадата.

Отлагането на игрите ще бъде удар върху страната-домакин Япония, която вече е инвестирала над 12 милиарда долара, както и големи суми от спонсори и медии.

Досега Олимпийските игри не са били отлагани никога. Те обаче са били отменяни през 1916, 1940 и 1944 г. заради двете световни войни, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини